RTV Stichtse Vecht

Veranderingen binnen het politieke landschap

De tellingen hebben plaatsgevonden. De uitslag is bekend. Winnaars juichen luidruchtig. Verliezers pakken hun verlies. Met de uitslag in Stichtse Vecht verandert het politieke landschap. Op basis van een vergelijking ten opzichte van de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 en 2010; brengen wij die veranderingen in kaart.

Zetelverdeling
Met zes zetels ieder zijn de VVD en Lokaal Liberaal de twee grootste partijen in Stichtse Vecht. Na een flinke dip in 2014, heeft de VVD de wind weer in de zeilen. De Lokaal Liberalen maken een flinke groei door en zijn doorgestoomd tot de grootste lokale partij. GroenLinks is qua groei de grootste winnaar bij deze lokale verkiezingen. De partij die bij de vorige twee verkiezingen met twee zetels een kleine maar stabiele partij was, heeft met vijf zetels een explosieve groei doorgemaakt. De negatieve trend van Maarssen 2000 heeft zich gecontinueerd. Hetzelfde geldt voor het CDA. Ten opzichte van de verkiezingen in 2010 is de partij gehalveerd. De stabiliteit van Het Vechtse Verbond en de ChristenUnie/SGP is in stand gebleven. De Breukelse lokale partij Streekbelangen heeft zich de afgelopen jaren bewezen als stabiele partij. Ook met een nieuwe lijsttrekker heeft de partij de stabiliteit kunnen continueren. De PvdA is met verlies in 2014 weer op het niveau van 2010. Nieuwkomer PVV zal zich de komende jaren moeten bewijzen in het politieke landschap van Stichtse Vecht.

Stemverdeling
Qua stemverdeling zijn er veel winnaars. De VVD, Lokaal Liberaal, Streekbelangen, PvdA, GroenLinks, Het Vechtse Verbond en ChristenUnie-SGP zitten ten opzichte van de vorige twee verkiezingen in de lift. Het ontbreken van D66 aan de verkiezingen is daar mede debet aan. De daling van het CDA op basis van het aantal stemmen valt nog te overzien. De negatieve ontwikkeling van Maarssen 2000 is ook op basis van het aantal stemmen niet meer te stoppen. Voor Stichtse Vecht Beweegt heeft de negatieve trend geleid tot te weinig stemmen. De partij verlaat de politieke arena. De PVV is nieuw in de gemeenteraad van Stichtse Vecht en treedt als nieuwkomer in de politieke arena.

Gegevens zijn gebaseerd op de voorlopige uitslag. De definitieve uitslag wordt vrijdag bekend gemaakt.