RTV Stichtse Vecht

Verplicht schoolzwemmen terug in Stichtse Vecht?

Volgens de Reddingsbrigade Nederland moet het schoolzwemmen weer verplicht worden. Dit is de directe aanleiding nadat de 14-jarige Anour in de Maarsseveense Plassen afgelopen zondag is verdronken. Met dit statement laait de discussie over mogelijke herinvoering van het schoolzwemmen in Nederland en in Stichtse Vecht weer op.

Landelijk kan gesteld worden dat er een afnemende zwemvaardigheid is en een opwaartse trend in het aantal dodelijke ongevallen. Zo blijkt ook uit onderzoek dat vooral de zwemvaardigheid van allochtone kinderen te wensen overlaat. Maar waarom is destijds het schoolzwemmen afgeschaft?

De gemeente Stichtse Vecht in een reactie: "Ongeveer 15 jaar geleden is het schoolzwemmen afgeschaft. Naast een financiële reden, was het zo dat 15 jaar geleden er maar weinig kinderen waren die geen zwemdiploma hadden in groep 5/6. Aangezien dit de leeftijd was waar schoolzwemmen werd aangeboden. Wel is er in die tijd een vangnet regeling opgezet, zodat leerlingen die nog geen diploma hadden het basisonderwijs verlieten met een zwemdiploma." Die regeling is later afgeschaft.

Herinvoering van het schoolzwemmen in Stichtse Vecht valt niet te verwachten. De gemeente in een reactie: "De gemeente vindt het belangrijk dat kinderen hun zwemdiploma behalen en stimuleert dit. Schoolzwemmen is een van de mogelijkheden voor stimulering voor het behalen van het zwemdiploma. Als gemeente bieden wij geen schoolzwemmen aan, maar enkele scholen in Stichtse Vecht doen dit wel op eigen initiatief. De gemeente heeft een andere manier gekozen om het behalen van het zwemdiploma te stimuleren zo kunnen kinderen t/m 17 jaar met een u-pas gratis het A-diploma behalen. Uiteraard is behalen van het zwemdiploma ook een verantwoordelijkheid van ouder(s)/verzorger(s)."

Ook de minister is geen voorstander van het weer invoeren van het schoolzwemmen. Zij roept ouders op er voor te zorgen dat hun kinderen niet alleen zwemdiploma A halen, maar ook B en C.