Bruidspaar Van Os-Weverling uit Breukelen op 13 mei 60 jaar getrouwd

maandag 14 mei 2018 16.53 uur | laatst gewijzigd: maandag 14 mei 2018 18.31 uur | auteur: Ria Poot

Bruidspaar Piet en Ans van Os-Weverling kreeg op maandag 14 mei bezoek van burgemeester Witteman. Hij kwam het bruidspaar feliciteren met hun diamanten huwelijk.

Piet en Ans woonden beiden in Amsterdam, maar de vonk sloeg over in een Gronings dorp. Hoe dat kwam? Piet van Os was in zijn jonge jaren al een vervent wielrenner. Hij woonde in de buurt van de Amsterdamse Jordaan maar ging naar een fietsenwinkel in de Watergraafsmeer in Amsterdam, omdat daar een fietsenhandelaar zat met veel verstand van racefietsen. In de bij behorende fietsenstalling stalde Ans Weverling haar fiets en het was een plek waar de jongelui uit de buurt elkaar ontmoetten.

Op een dag ging Ans met de fietsenhanderlaar en Piet mee naar een wielerwedstrijd in het Groningse Woltersum (dat ligt tegenwoordig in het hart van het aardbevingsgebied) Ans weet nog: 'Er was een jongen die al was uitgefietst en hij zei 'kom we gaan naar de overkant''. Maar Ans had mooie nieuwe schoentjes aan, ze kwam te vallen en belandde voorover in de grindslag. Haar handen waren helemaal kapot.

Ze moest met de fietsenwinkelier en Piet in de auto weer terug naar Amsterdam en Piet kreeg medelijden met Ans....de vonk srprong over. Bij de wielerwedstrijd werd Piet overigens zesde.

Het bruidspaar heeft 2 dochters en 1 kleindochter. Ze woonden in Amsterdam op een bovenhuis en hadden een boot in Vinkeveen. Daar brachten ze vaak hun vakanties door en ze raakten bevriend met mensen uit Breukelen.

Piet van Os heeft 30 jaar bij de Amsterdamse brandweer gewerkt en denkt met veel plezier terug aan die tijd. Hij moest vaak als brandwacht in theater Carré aanwezig zijn en zag de grootste artiesten daar optreden. Hij fietste jarenlang met een ploeg brandweermensen. Op zijn 55e stopte hij bij de brandweer en het bruidspaar ging in Breukelen wonen. Daar werd Piet van Os lid van de Breukelse fietsclub voor senioren. Hij blijkt iedereen die in Breukelen wat op wielrengebied heeft gepresteerd, persoonlijk te kennen. En hij volgt vanzelf alle grote wielerwedstrijden op tv en geeft desgevraagd zijn mening over de prestaties van Tom Dumoulin in de Giro. Volgens Van Os ligt Tom goed op koers om iets moois te presteren.

Ans van Os-Weverling was voor haar trouwen kapster, maar stopte daarmee om voor haar gezin te kunnen zorgen.

Het bruidspaar is niet echt in de stemming om hun bruiloft te vieren. Er zij veel mensen om hen heen weggevallen. Iedere dinsdag gaan ze samen naar de dagopvang omdat Piet niet alleen wil. Ans beschouwt het nu als een uitje; ze is onder de mensen, er wordt gezamenlijk koffie gedronken en samen gegeten. Dat vindt ze wel gezellig. En natuurlijk trakteert het bruidspaar daar bij de eerste gelegenheid wel op iets lekkers bij de koffie vanwege hun diamanten huwelijk.

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES