Mooie opbrengst Verjaardagfonds Meere-orgel Dorpskerk Maarssen

maandag 21 mei 2018 14.56 uur | laatst gewijzigd: maandag 21 mei 2018 16.01 uur | auteur: Marlies Loorbach- van Steenis

De dames R. Ploeg en J. van Bart, actieve 80-Plussers, zijn al ruim 40 jaar actief met het Verjaardag/Orgelfonds Dorpskerk (Kerkweg 19) te Maarssen. De Stichting Utrecht Orgelland presenteert 1 juni 2018 een brochure met onder andere orgels Maarssen.

Verjaardagfonds
Dorpskerk Vrijwilligers van de Prot. wijkgemeenten Ichthus en Ontmoetingskerk bezoeken op of rond verjaardagen gemeenteleden met een felicitatiekaart en een "busje". In dit busje kan een gift voor het Verjaardagfonds worden gedaan. De opbrengst van mei 2017 t/m april 2018 bedroeg ruim 2.600,-- euro en is geheel bestemd voor het Orgelfonds/onderhoud van het monumentale Meere-orgel van de Dorpskerk.

Het Verjaardagfonds is niet alleen mooi voor het onderhoud van het Meere-orgel, ook de bezoeken worden op prijs gesteld. De felicitatiekaarten, met veelal een mooie Bijbeltekst, worden met zorg voor de jarigen (jong en oud) uitgekozen. Al met al is in 40 jaar het geweldige bedrag van een ton (guldens/euro’s) geschonken voor het onderhoud van het monumentale Meere-orgel! Met dank aan het team vrijwilligers onder leiding van de dames Ploeg en Van Bart.

Meere-orgel Dorpskerk
Het Meere-orgel in de Dorpskerk neemt al bijna 230 jaar een belangrijke plaats in tussen de orgels in de Vechtstreek. Het orgel is aan de Dorpskerk geschonken door een legaat van Geertruida Agneta Baronesse van Lockhorst (Vrouwe van Ter Meer en gehuwd met Francois de Witt, burgemeester te Amsterdam). In 1790 is het orgel gebouwd door de beroemde orgelmaker Abraham Meere uit Utrecht, die leefde van 1761 tot 1841.

Meere had zijn woon- en werkplaats in het monumentale pand "Groot Blankenburgh" aan de Oude Gracht te Utrecht, in de middeleeuwen gebouwd als "Adelshuis". Het kan dus zo maar geweest zijn, dat het orgel (in delen wel te verstaan) per schip over de Vecht is vervoerd naar Maarssen. In de dispositieverzameling van Hess/de Waal, berustend in de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag, staat vermeld dat het orgel op 22 augustus 1790 werd "geëxamineerd" door de Utrechtse Dom-organist (en klokkenist) F. Nieuwenhuizen.

Het is het zesde Meere-orgel, maar het eerste met twee klavieren; een prachtig uitgebalanceerd instrument. Tot 1902 is het orgel door de firma Bätz & Co onderhouden. In 1980 is het Meere-orgel door de firma Flentrop Orgelbouw uit Zaandam gerestaureerd. Hierbij is de oorspronkelijke dispositie hersteld en is het orgel uitgebreid met een nieuw zelfstandig pedaal.

Presentatie Brochure Stichting Utrecht Orgelland 1 juni 2018
De Stichting Utrecht Orgelland presenteert vrijdag 1 juni 2018 in de Oude Kerk te Soest (Torenstraat 1) de brochure "Utrechtse orgels en hun makers, ca. 1800 - 1850". In de 1e helft van de 19e eeuw is Utrecht een belangrijk centrum van orgelbouw geworden. In de brochure wordt een 40-tal orgels beschreven die tussen ca. 1800 en 1850 zijn gemaakt. Zo ook het Meere orgel (1790) van de Dorpskerk (1519) en het Lindsen orgel (1835) dat in de HH kerk(1885) te beluisteren is.

Iedereen is van harte welkom bij de presentatie. Voor meer info Verjaardagfonds Dorpskerk, Meere-orgel en aanmelding presentatie Stichting Utrecht Orgelland zie: www.dorpskerkmaarssen.nl.

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES