Het is weer feest voor de haringliefhebber

woensdag 13 juni 2018 08.00 uur | laatst gewijzigd: woensdag 13 juni 2018 09.30 uur | auteur: Jan Van Dam
  • Foto: Jan Van Dam
  • Foto: Jan Van Dam

Menig haringliefhebber heeft er reikhalzend naar uitgekeken, maar nu is het weer zover de nieuwe haring is aan land en bij de vishandelaren in Stichtse Vecht kunt u weer genieten van deze zilverkleurige delicatesse uit zee. Voor de opening van het haringseizoen wordt traditioneel het eerste vaatje Hollandse Nieuwe geveild in Scheveningen. De opbrengst, 78.000 euro, gaat dit jaar naar de Stichting Hulphond Nederland. Een dag later, 13 juni, is de officiële opening van het haringseizoen.

De haring, gevangen op de Noordzee rondom Noorwegen Denemarken en Schotland, is volgens de kenners goed op gewicht en ook het vetgehalte is prima. “Elk jaar wordt er 25.000 ton tot ‘Hollandse Nieuwe’ verwerkt”. Vertelt vishandelaar Carlo Mossel van de Volendammer vishandel in Bisonspoor. “Dat zijn ongeveer 180 miljoen haringen. 50 procent daarvan gaat naar Duitsland, 42,5 procent blijft in Nederland en 7,5 procent gaat naar België. “ vervolgt hij. Tot slot vertelt Carlo: “ Haring mag Hollandse Nieuwe heten als hij minimaal 16 procent vet bevat en op de traditionele Hollandse manier gekaakt, gezouten en gefileerd is.”

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES