PvdA: 'Wij willen dat de onderste steen boven komt'

maandag 18 juni 2018 08.01 uur | laatst gewijzigd: maandag 18 juni 2018 09.08 uur | auteur: Robbert Oelp

De fractie van de PvdA in Stichtse Vecht is het zat met betrekking tot het project Lion Cachethof in Vreeland en heeft aangekondigd een interpellatiedebat aan te vragen voor de raad van 10 juli aanstaande. Maarten van Dijk - fractievoorzitter PvdA: 'Wij gaan een interpellatiedebat aanvragen over de sociale koopwoningen in Vreeland. Wederom staat er een sociale koopwoning te huur. Ook roepen de antwoorden op eerdere schriftelijke vragen van de PvdA de nodige aanvullende vragen op. Het CDA heeft haar steun voor het debat uitgesproken. (Met een interpellatie kan een raadslid inlichtingen van het college of de burgemeester vragen over een onderwerp dat niet op de agenda staat.)

Eerder ter sprake
Al eerder kwam het project in Vreeland ter sprake. De PvdA stelde vragen toen de partij bemerkte dat één van de sociale koopwoningen na verkoop te huur werd aangeboden voor een huurprijs van € 1.700,- per maand. De koper ging op wereldreis en bood de woning tijdelijk aan als huuroject. De projectontwikkelaar was eveneens ontstemd dat deze woning voor een dergelijk hoge huurprijs werd aangeboden en verzocht de kopers de woning uit de verhuur te halen. Daarnaast zette hij zich in om een andere en beter passende tijdelijke gebruiker aan te dragen. Een gescheiden moeder met 2 kinderen (inkomen net onder € 3.000/maand), die de woning mag bewonen voor een huurprijs van € 1.200 per maand inclusief.

College standpunt
In antwoorden op vragen van de PvdA liet het college weten dat het verhuren van sociale koopwoningen niet gewenst is: 'De doelgroep waarvoor deze woningen gebouwd worden zijn starters op de (koop)woningmarkt. De groep woningzoekenden met een smallere beurs die moeilijk toegang krijgt tot de (koop)woningmarkt. Met de bouw van deze 12 woningen op het voormalige CSV-terrein willen wij de doorstroming op de woningmarkt op gang brengen.' In de overeenkomst is vastgelegd dat de woningen de eerste vijf jaar niet mogen worden doorverkocht. Een antispeculatiebeding derhalve. Het tegengaan van de verhuur van woningen is hier niet bij inbegrepen. Dat het maatschappelijk niet gewenst is sociale koopwoningen voor bedragen van boven de € 1.000,- euro door te verhuren is overduidelijk gezien de vele reacties op social media.

Wederom huurprijs van € 1.700,-
De stoom moet bij de PvdA fractie uit de oren zijn gekomen toen onlangs wederom één van de sociale koopwoningen ter verhuur online werd aangeboden voor een huurprijs van € 1.700,- per maand. PvdA Stichtse Vecht: 'Onbegrijpelijk dat dit gebeurt. Wij willen dat de onderste steen boven komt, vandaar dat we hierover een interpellatiedebat willen in de gemeenteraad op 10 juli aanstaande.' Het interpellatieverzoek wordt gesteund door coalitiepartij CDA. Coalitiepartij GroenLinks reageerde op die steun op Social Media verbaasd: 'Is toch in de commissie aan de orde gekomen. Er is een vervolg afgesproken toch?' Het interpellatiedebat op 10 juli is op RTV Stichtse Vecht live te volgen. Het programma Rondom de Raad zendt de raadsvergaderingen live uit.

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES