RTV Stichtse Vecht

Nationaal Hitteplan weer van kracht

Het Nationaal Hitteplan is sinds vanmorgen 10 uur weer in werking gesteld. Het hitteplan wordt afgekondigd als het 4 dagen op rij warmer is dan 27 graden.

Dit betekent dat het nodig is om maatregelen te nemen om gezondheidsproblemen bij kwetsbare groepen te beperken. De hitte kan een bedreiging zijn voor de gezondheid, vooral voor ouderen, sociaal geïsoleerde mensen, mensen met een chronische aandoening, daklozen, mensen met overgewicht en (zeer) jonge kinderen. Neem daarom maatregelen om problemen als gevolg van de hitte te voorkomen:

* voldoende drinken
* draag dunne en beschermende kleding
* gebruik zonnebrandcrème
* zoek de schaduw op
* probeer lichamelijke inspanning 's middags te beperken
* houd de woning koel
* let extra op zorgbehoevenden
 
Gezondheidseffecten aanhoudende hitte
Als warme weersomstandigheden meerdere dagen aanhouden, kan dit leiden tot een verminderd welzijn en gezondheidsproblemen. De warmte kan resulteren in algemene hinder zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid, hoofdpijn en huidklachten (zoals jeuk en uitslag met blaasjes). Ook kunnen als gevolg van de hitte klachten optreden zoals kramp, misselijkheid, uitputting en flauwte. In extreme gevallen kan iemand zelfs bewusteloos raken. Uitdroging kan met name bij ouderen en mensen met hart- en vaataandoeningen leiden tot verstoring van de doorbloeding van vitale organen (hart, longen, hersenen, nieren) met mogelijk levensbedreigende gevolgen. Ook in Nederland zijn extra sterfgevallen te betreuren bij aanhoudend warm weer.

Het RIVM waarschuwt ook dat de komende dagen de uv-straling van de zon de komende dagen hoog is. Dat betekent dat de huid binnen een kwartier kan verbranden.

Vragen?
Heeft u vragen over goed omgaan met warmte? Neem dan contact met het team Milieu en Gezondheid van GGD regio Utrecht.

Bij gezondheidsklachten neemt u direct contact op met de huisarts.