Archeologische opgraving Zogweteringlaan publiekelijk te bezichtigen

donderdag 09 augustus 2018 14.54 uur | laatst gewijzigd: donderdag 09 augustus 2018 13.57 uur | auteur: Redactie RTV Stichtse Vecht

In de voormalig Rijksmonumentale boerderij aan de Zogweteringlaan 4 in Maarssen-Dorp zijn middeleeuwse resten gevonden die mogelijke duiden op een eerdere jaartelling dan het voormalige woongedeelte uit de 17e eeuw. In 2017 ontstond er brand in de historische boerderij waarbij deze werd verwoest. Alleen de kelder is behouden gebleven. Omdat het gebouw van historische waarde is voor onze gemeente, is samen met de eigenaar en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed gekeken of het gebouw, van het zogenoemde dwarshuistype, behouden kon worden als Rijksmonument. Dit is helaas niet het geval.

Vanaf volgende week gaan archeologen aan de slag om verder onderzoek te doen naar de herkomst van de boerderij.  Er zijn aanwijzingen die mogelijk duiden op een nog oudere jaartelling. Bij de opgravingen hopen de archeologen muurwerk en vloeren van de boerderij of voorgangers terug te vinden. Er is een vermoeden dat er een stenen kamer heeft gestaan. Dit is een soort stenen uitbouw van een houten boerderij. Zekerheden zijn er echter niet.

Wethouder Frank van Liempdt: “We zijn blij dat de eigenaar toestemming geeft om nader onderzoek te doen naar deze unieke vondst. Wij faciliteren dit onderzoek dat hopelijk meer kennis zal opleveren over het ontstaan van dit type boerderij in dit gebied”.

Geïnteresseerden kunnen de hele week met eigen ogen zien hoe het onderzoek in zijn werk gaat. Tijdens de opgravingen is onder andere de kelder van de verwoeste boerderij te bezichtigen. De kelder is bijzonder door haar constructie met gekoppelde kruisgewelven en bekleding met geglazuurde tegels. De archeoloog zal zelf op maandag 13 augustus 2018 om 15.00 uur een toelichting geven over de archeologische waarde. De eigenaar laat weten dat media en geïnteresseerden hierbij welkom zijn

De opgraving wordt uitgevoerd door vrijwilligers van de Archeologische Werkgemeenschap voor Nederland (AWN) onder professionele begeleiding. En vinden iedere werkdag van 09.00 tot 16.00 uur plaats. Aanstaande maandag start de opgraving en kunt u zien hoe er in de praktijk gewerkt wordt. 

Waar en wanneer

Maandag 13 augustus 2018 om 15.00 uur Zogweteringlaan 4, Maarssen-Dorp

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES