Regionieuws: Utrechts Landschap wil een zee van bloemen op landgoederen

zaterdag 29 september 2018 11.45 uur | laatst gewijzigd: zaterdag 29 september 2018 10.49 uur | auteur: Utrechts Landschap

Utrechts Landschap is een actie gestart om geld te werven voor de aankoop van 100.000 nieuwe stinsenbollen met als doel dat de komende jaren de landgoederen (weer) een lappendeken van geuren en kleuren worden.

In totaal heeft Utrechts Landschap € 31.000 nodig, waarvan al € 25.000 is geworven vanuit vermogensfondsen en giften. De stichting vraagt inwoners van de provincie Utrecht om een bijdrage om de resterende € 6.000 te realiseren. Voor elke euro die gedoneerd wordt, kunnen 5 bollen geplant worden.

Stinsenplanten geven insecten een voedselbron in de voedselarme eerste maanden van het jaar, en zijn een lust voor het oog voor de bezoekers van landgoederen. Om een mooie variatie te creëren is er gekozen voor verschillende soorten bollen, waaronder de bekende sneeuwklokjes en wilde hyacinten.

In oktober en november gaan de eerste bollen de grond in, waarna ze vanaf het vroege voorjaar te bewonderen zijn op landgoederen als Oostbroek en Beerschoten. Doneren voor dit project kan via www.utrechtslandschap.nl/stinsen. Kan je het voor je zien, wat een prachtige zee van bloemen die 100.000 bollen gaan geven?

Wat zijn stinsenplanten?
De termen stinsenplant en stinsenbol zijn afgeleid van het Friese woord stins. Stins betekent stenen huis. Stinsenplanten worden ook wel verwilderingsbollen genoemd en zijn in de regel planten, vaak ook bollen, die in vroeger eeuwen veelal uit mediterrane landen werden gehaald en met name op buitenplaatsen (stinsen) werden aangeplant. Vervolgens zijn ze verwilderd en ingeburgerd. Stinsenplanten vinden we behalve op buitenplaatsen, ook op bijvoorbeeld oude boerenhoeven, kerkhoven en stadswallen. Enkele voorbeelden: boerenkrokus, sneeuwklokje, blauwe anemoon, bosanemoon, wilde hyacint en het Haarlems klokkenspel.

Landgoederen en buitenplaatsen
Utrechts Landschap beschikt over een flink aantal landgoederen en buitenplaatsen. Met name op de Stichtse Lustwarande, op de zuidwestelijke rand van de Utrechtse Heuvelrug van De Bilt tot aan Rhenen. In zeven van onze gebieden willen wij de stinsenplanten een flinke boost geven: Kasteelpark Loenersloot, buitenplaats Molenbosch, de landgoederen Oostbroek, Beerschoten, Hoog Beek & Royen, De Breul en Kasteelbos Renswoude.

Natuurwerkdag
Geïnteresseerden kunnen tijdens de Natuurwerkdag op zaterdag 3 november 2018 komen helpen met het planten van de bollen. De werkzaamheden zullen plaatsvinden op landgoed Oostbroek. Naast het planten van de bollen zal er ook vuil geruimd worden op en rond Oostbroek. Meer informatie over de Natuurwerkdag is de vinden op www.natuurwerkdag.nl. De werkzaamheden tijdens deze landelijke Natuurwerkdag zijn in samenwerking met Landschap Erfgoed Utrecht.

Over Utrechts Landschap
Utrechts Landschap is dé beschermer van natuur en monumentaal erfgoed in provincie Utrecht. We zijn in 1927 opgericht. Utrechts Landschap heeft momenteel 600 vrijwilligers, 26.000 Beschermers en 63 Bedrijfsvrienden.

Onze natuur en erfgoed is letterlijk dichtbij Utrechters. We kopen natuurgebieden aan, ontwikkelen ze als het nodig is, maar vooral: we beheren natuur voor altijd. Die prachtige natuurgebieden zijn stuk voor stuk toegankelijk voor alle inwoners van onze provincie en voor hen die buiten Utrecht wonen. Daarnaast hebben we belangrijk monumentaal erfgoed onder onze hoede: meerdere landgoederen met opstallen, 23 molens en Kasteel Loenersloot.

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES