RTV Stichtse Vecht

Freddy van de Velde presenteert 500e Geheime zender op RTV Stichtse Vecht

Radiopiraat Freddy van de Velde staat bij de burgerlijke stand ingeschreven als Willem Boele. Hij is sinds zijn jeugd een etherpiraat in hart en nieren. Bij RTV Stichtse Vecht en het voormalige RTV Maarssen zendt hij legaal uit. Op 20 oktober presenteerde hij zijn 500e uitzending.

Het was afgelopen zaterdag 20 oktober een gezellige boel in de RTV Stichtse Vechtstudio in Maarssen. Een versierde radiostudio en familie, vrienden en omroepcollega's die deze 500e uitzending niet ongemerkt voorbij wilden laten gaan. Freddy van de Velde heeft er zelf niet zo heel veel van meegekregen, want ook bij deze 500e uitzending was het 'the show must go on'.

In een interview met het voormalige huis aan huisblad Onze Vechtstreek op 27 februari 2009, ter gelegenheid van de 1000e uitzending (een totaal van diverse radiopiraterij) vertelt Freddy  hoe het allemaal begonnen is. “Etherpiraat wordt je niet zomaar”, legt hij daarin uit. “Dat zit in je bloed. Ik was als jongen van 16 gefascineerd door zeepiraat Radio Veronica. Deze piratenzender zocht mensen om tapes voor de nachtuitzendingen op te nemen. Ik ging dat doen en zo kwam ik met de radiopiraterij in aanraking.” In de Hilversumse studio van Veronica leerde Van de Velde de bekende diskjockeys uit die tijd kennen. Joost den Draaijer (Willem van Kooten) is altijd zijn favoriet en grote voorbeeld geweest. In zijn Veronicatijd had Freddy van de Velde al een voorkeur voor het Nederlandse lied. Vanaf 1970 nam hij voor zijn nachtprogramma alleen nog maar Nederlandse liedjes op.

Freddy van de Velde is een man van cijfertjes. Zijn allereerste uitzending als radiopiraat was op 10 mei 1986 met zijn piratenzender Radio Polderland. Al met al was zijn uitzending op 20 oktober de 1855e uitzending.

Het totale lijstje uitzendingen ziet er zo uit:
Radio Polderland totaal  929  uitzendingen  (als piraat 676 en lokaal  253)
Maarssen              totaal  500  uitzendingen (RTV Maarssen 123 en RTV Stichtse Vecht 377)
You FM                 totaal    17   uitzendingen
Radio Woerden    totaal  409  uitzendingen

De luisteraars van ‘De Geheime Zender’ bestonden bij de 1000e uitzending vooral uit 60 plussers, mensen die de tijd van de legendarische zeepiraten Radio Veronica, Radio Caroline, Radio London en Radio Noordzee bewust hebben meegemaakt. Met het verstrijken van de jaren ging ook de leeftijd van de luisteraars omhoog. Sinds de tijd dat de luisteraars op zaterdagavond 'De geheime zender' ook op de kabeltelevisie kunnen zien is presentator Freddy van de Velde nog altijd ongekend populair bij de ouderen.

In 2009 besloot Freddy van de Velde, die nog lang niet genoeg heeft van het programma’s maken het interview met: “Ik ga door tot ik er bij neerval, elke uitzending was en is leuk!”

Daar denkt hij bij zijn 500e uitzending voor RTV Stichtse Vecht en voorheen RTV Maarssen vast en zeker nog steeds zo over.

Auteur interview 27 februari 2009 in Onze Vechtstreek: Ria Poot