Wijkbewoners overwegen ijscoman toegang tot wijk te ontnemen

vrijdag 11 september 2015 08.24 uur | laatst gewijzigd: dinsdag 15 september 2015 20.34 uur | auteur: Robbert Oelp

Wijkcommissie Spechtenkamp trekt aan de bel over de ijscoman die in de avonduren langs de deuren in Maarssenbroek haar ijs verkoopt. Volgens de wijkcommissie houdt de betreffende verkoper zich niet aan de APV; rijdt hij te hard door te straat en zet hij kleine kinderen aan tot koop. Onder wijkbewoners is er flinke irritatie. Wijkbewoners overwegen op eigen houtje om hem de toegang tot de wijk te ontnemen

Illegaal
Wijkcommssie Spechtenkamp heeft een gepeperde brief geschreven aan het college van B&W en aan de gemeenteraad van Stichtse Vecht. Met deze brief vraagt zij aandacht aan de in hun ogen niet gewenste praktijken van de ijscoman in hun wijk: "Deze verkoper rijdt naast de aangegeven dagen ook op de zondagen door onze wijk. Onlangs heeft één van onze wijkbewoners hem daarop aangesproken, waarop hij mede deelde, dat deze regels voor hem niet gelden." De gemeente Stichtse Vecht in een reactie: "Afgelopen zomer ontstond commotie omdat een ijscoboer ’s avonds na 19.00 uur niet meer mag venten. Het college heeft toen uitgesproken dat dit effect van de APV ongewenst is. In afwachting van aanpassing van de APV op dit onderdeel heeft het college besloten dat ijsverkopers mogen venten van maandag tot en met zaterdag tot 22.00 uur."

Meer klachten
Volgens de brief van de wijkcommissie zijn er meer zaken niet in de haak: "Ook zijn er verschillende klachten bij ons binnen gekomen dat hij regelmatig te hard door onze wijk rijdt. Veruit de meeste klachten over deze verkoper gaan over het aanzetten van (kleine) kinderen tot het kopen van ijs. Hij roept de kinderen naar hem toe en maakt hen vervolgens lekker door op hun gevoel in te spelen. Daarna komt de aap uit de mouw en worden de kinderen naar hun ouders gestuurd om geld te halen."  Wijkcommissie Spechtenkamp vervolgt: "Dat opdringerige verkoop gedrag werkt behoorlijk averechts en heeft vele ouders al doen besluiten de ijscoman te boycotten. Er gaan zelfs stemmen op om hem de toegang tot de wijk  te ontnemen of hem te verbannen. Uit de andere wijken in Maarssenbroek ontvangen wij gelijk strekkende geluiden omtrent deze ijscoman. Ook daar irriteert men zich aan deze verkoper."

Onderzoek
De gemeente gaat de aard van de klachten onderzoeken en zal vervolgens de wijkcommissie van een antwoord voorzien. Een woordvoerder van de gemeente: "Wij moeten nagaan wie de betrokken ijsventer is, over wie de klachten gaan. Bij degene die de klacht heeft ingediend, is dit overigens ook niet bekend."

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES