Vaccinatiecampagne tegen meningokokken W succesvol verlopen

dinsdag 06 november 2018 09.26 uur | laatst gewijzigd: dinsdag 06 november 2018 09.28 uur | auteur: Persbericht GGD

Eind oktober 2018 waren bij GGD regio Utrecht de laatste vaccinatiedagen voor de campagne tegen meningokokken W van dit jaar. Gemiddeld heeft 85% van de uitgenodigde jongeren de vaccinatie gehaald. Dit zijn ruim 7.100 jongeren van 14 jaar. Volgend jaar ontvangen alle jongeren van 14 - 18 jaar een uitnodiging voor deze vaccinatie tegen de meningokokkenziekte.

In oktober 2018 begon de vaccinatiecampagne tegen de meningokokbacterie type W. Jongeren, geboren tussen 1 mei en 31 december 2004, ontvingen in september een uitnodiging voor deze vaccinatie. “De vaccinatiecampagne verliep goed. We zijn tevreden met de voorlopige opkomst. In januari 2019 zijn de inhaalmomenten; tieners die geen gehoor hebben gegeven aan de uitnodiging voor een vaccinatie worden opnieuw benaderd. Uiteraard hopen we op een nog hogere opkomst bij de vaccinatiecampagne volgend jaar”, aldus Marijke Kolsteren, manager Jeugdgezondheidszorg van GGD regio Utrecht.

Campagne 2019
Volgend jaar ontvangen alle jongeren van 14 - 18 jaar een uitnodiging voor de vaccinatie tegen meningokokken (met uitzondering van de jongeren die dit jaar de vaccinatie hebben gehad). De kans om een meningokokkeninfectie te krijgen, is nog steeds erg klein, maar om verdere toename van de ziekte te voorkomen is vaccineren belangrijk. De keuze om tieners te vaccineren heeft te maken met het feit dat zij relatief vaker drager zijn van de bacterie en daarom meer kans hebben op de ziekte. Daarnaast dragen tieners in belangrijke mate bij aan de verspreiding van de bacterie. Verwacht wordt dat het vaccineren van tieners leidt tot groepsbescherming en daarmee ziekte voorkomt in alle leeftijdsgroepen. Sinds mei 2018 ontvangen ook alle peuters van 14 maanden de vaccinatie tegen meningokokken type W.

Over de meningokokbacterie
De meningokokbacterie kan in de neus of keel zitten en kan verspreid worden door hoesten, niezen of zoenen. Meestal worden mensen hier niet ziek van. Komt de bacterie in de bloedbaan of het zenuwstelsel dan kan iemand in korte tijd ernstig ziek worden. 

Meer weten?
Kijk voor meer informatie op www.deelditnietmetjevrienden.nl.

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES