Utrechtse basisscholen worden ‘Brandwijze School’

vrijdag 23 november 2018 10.57 uur | laatst gewijzigd: vrijdag 23 november 2018 11.00 uur | auteur: Persbericht VRU

De brandweer van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) geeft sinds enkele jaren les aan kinderen in groep 4 van de basisschool. Vanaf dit najaar start de VRU is samenwerking met de lokale brandweerposten met een pilot waarmee de héle school wordt bereikt. Basisschool De Wilde Wingerd is de eerste school die het project gaat afronden en wel op donderdag 29 november.

Alle kinderen straks brandwijzer?!
Ivonne Vliek, programmamanager Stimulerende Preventie: “we geloven dat we veiligheid pas echt effectief bevorderen als we de tips die we geven constant blijven herhalen. Dat kinderen in ieder leerjaar tips krijgen over hoe ze thuis zo (brand)veilig mogelijk kunnen leven.” In de pilot krijgen leerlingen uit alle jaren les over brandveiligheid, middels de leerlijn ‘De Brandweer op School’. Voor de groepen 4 komt er zelfs een echte brandweerman of –vrouw voor de klas. Daarnaast worden ook de ouders van de kinderen én de docenten uitgenodigd voor een voorlichtingsbijeenkomst. Ook zit een speciale vuurwerkles voor kinderen in groep 8 in het programma.

Op bezoek bij opa en oma
Klapstuk van het programma is de les die kinderen in groep 7 krijgen: zij worden opgeleid tot ‘woningchecker’. Na de les gaan de kinderen langs bij opa en oma, waar zij thuis een brandveiligheidscheck zullen uitvoeren. Ivonne Vliek: “op deze manier bereiken we zowel de jeugd als de kwetsbare inwoner, onze twee belangrijkste doelgroepen”.

Brandwijze school van 2018/2019
Op dit moment zijn er acht scholen aangesloten bij de pilot. Wanneer de pilot een succes blijkt wordt het programma uitgebreid naar meerdere basisscholen in de regio. Na het doorlopen van het programma mogen de scholen zich een ‘brandwijze school van 2018/2019’ noemen.

De VRU is een samenwerkingsverband van de 26 Utrechtse gemeenten. De VRU coördineert de veiligheid van alle inwoners in de provincie Utrecht. De VRU maakt zich sterk om een halt toe te roepen aan de vele branden die jaarlijks onnodig veel schade en erger nog, slachtoffers en doden eisen. Heeft u vragen over brandveiligheid thuis? Stel ze via WhatsApp: 06 12 95 85 99 of mail voorlichting@vru.nl.

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES