CBS De Bijenschans wint de a.s.r. scholen challenge 2018!

donderdag 29 november 2018 11.56 uur | laatst gewijzigd: donderdag 29 november 2018 11.00 uur | auteur: CBS De Bijenschans

Basisschool de Bijenschans is op 28 november jl. uitgeroepen tot winnaar van de a.s.r. scholen challenge en heeft daarmee maar liefst € 12.500 in de wacht gesleept om haar plan voor een duurzame keuken uit te voeren! De a.s.r. scholen challenge is een jaarlijkse wedstrijd voor basisscholen in de omgeving van Utrecht, om kinderen vertrouwd te raken met het thema duurzaamheid én basisscholen te ondersteunen bij het verduurzamen van hun school.

Lespakket
Aan de hand van het lespakket ‘de Junior Milieuscan Basisschool' hebben de leerlingen van groep 7 de duurzaamheid van de school in kaart gebracht en gekeken wat er goed gaat en wat voor verbetering vatbaar is en welke rol zij zelf kunnen spelen. Vervolgens hebben ze een duurzaamheidsplan bedacht. De ingezonden plannen zijn beoordeeld op haalbaarheid, creativiteit en impact.

Idee
Van de 13 inzendingen waren er 5 genomineerd, waaronder basisschool De Bijenschans, met het plan voor een duurzame keuken. De leerlingen uit groep 7 hebben het plan bedacht om met elektriciteit opwekkende fietsen de elektrische kookplaten in de keuken te gebruiken waardoor er van de groenten die in de schooltuin zijn gekweekt, maaltijden bereid kunnen worden. Dit idee is ontstaan vanuit de wens van de leerlingen om bewegen en leren nog meer te combineren en om energie in school te kunnen besparen.

Finale
Op woensdag 28 november werd de finale van de a.s.r. scholen challenge gehouden. De finalisten moesten de jury met een presentatie met goede argumenten overtuigen waarom hun idee het winnende zou moeten zijn. Dit was heel spannend voor de leerlingen van groep 7, maar het is gelukt! Het gewonnen bedrag zal worden besteed aan uitbreiding van de schooltuin, de aanschaf van elektriciteit opwekkende fietsen, aanschaf van een duurzame keuken en installatie van de keuken.

 

 

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES