Documentaire 'Nun without convent' over voormalige klooster Maarssen

vrijdag 30 november 2018 17.33 uur | laatst gewijzigd: vrijdag 30 november 2018 17.39 uur | auteur: ‘Nun without convent’

Over landgoed Doornburgh, waar de voormalige priorij Emmaus staat, wordt een documentaire gemaakt. Het landgoed met het klooster is een aantal jaar geleden verkocht en maakt een grote verandering door. De makers van de twintig minuten durende film, Sammie Vries en Esmée van Zon, vinden het belangrijk om dit te laten zien.

In de documentaire, ‘Nun without convent’ (Non zonder klooster) komen er veel betrokkenen aan bod. Niet alleen de zuster Margareth, zuster Monica en de vrijwillige tuinmannen krijgen een plek in de twintig minuten durende film. Ook de huidige eigenaar projectontwikkelaar Maya Meijer-Bergmans, van MBE Erfgoed Ontwikkeling en bekend van projecten zoals Paleis Soestdijk en de Westergasfabriek, vertelt over haar visie.

Belang
De makers zien veel belang in het onderwerp. “De historische plek is van grote betekenis voor veel mensen. Wij vinden het belangrijk dat, ondanks het verdwijnen van steeds meer religieuze plekken, vastgelegd wordt wat er verder mee gebeurt.” vinden Sammie Vries en Esmée van Zon.

Historie
Het klooster in Maarssen, met het daarbij horende landhuis en de Cloese gebouwen, waren decennia lang in dienst van de zusters. Vroeger nog om jonge vrouwen op te leiden tot medisch secretaresse of managementassistent in het opleidingsinstituut ‘De Cloese’ en als leefruimte in de priorij waar de zusters woonden.

Sinds de afgelopen jaren liep het aantal zusters terug en konden ze met het kleine aantal het landgoed niet meer onderhouden. De knoop werd doorgehakt: het moest verkocht worden. Uiteindelijk is het landgoed Doornburgh, zoals het nu heet, gekocht door MBE Erfgoed Ontwikkeling. Zij hebben het gemaakt tot een plek waar kunst en wetenschap elkaar ontmoeten.

Crowdfunding
De twee jonge documentairemakers zijn nu bezig met het afronden van de filmperiode. Daarna gaan ze over op de nabewerking van de film. Kleurcorrecties van beelden, filmmuziek en een film editor zijn hierbij van groot belang om de documentaire tot zijn recht te laten komen. Zij kunnen dit niet alleen en hebben daarom uw hulp nodig. “We moeten nog 1000 euro ophalen om de documentaire zo professioneel mogelijk af te kunnen maken.”

Als u wilt doneren kijk dan op dreamordonate.com. En volg hen vooral ook op Instagram en Facebook  om op de hoogte te blijven.

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES