Regionieuws: Laat je inspireren tijdens de Week van de Opvoeding

dinsdag 22 september 2015 08.19 uur | laatst gewijzigd: dinsdag 22 september 2015 09.24 uur | auteur: Robbert Oelp

De Week van de Opvoeding staat dit jaar gepland van maandag 5 tot en met zondag 11 oktober. De Week van de Opvoeding draait om ontmoeting en uitwisseling tussen ouders, medeopvoeders, kinderen en jongeren. Daarbij staat een positieve benadering voorop. Iets wat Ouders Lokaal onderstreept. Ter gelegenheid van deze week organiseren wij in samenwerking met het Centrum voor Jeugd en Gezin twee inspirerende avonden. Deelname aan deze avonden is gratis na aanmelding via onze website ouderslokaal.nl.

Maandagavond 5 oktober: Ouderavond Jonge Kinderen en Seksualiteit

Een inspirerende avond voor ouders van kinderen in de leeftijd van 0-13 jaar, die meer willen weten hoe om te gaan met seksualiteit in de opvoeding. 

Pappa, wanneer krijg ik haartjes op mijn lijf?
Mama, hoe komt een baby uit de buik?
Kijk pap, mijn piemel kan groeien!
Wat is seks, mam?

Jonge kinderen zijn nieuwsgierig en verkennen hun lichaam. Of stellen vragen over seksualiteit. Soms spelen ze 'doktertje'. De seksuele ontwikkeling hoort erbij. Het is een mooie aanleiding om als ouder eens stil te staan bij lichamelijkheid en intimiteit. Dat is tegelijkertijd niet altijd makkelijk.

Hoe reageer jij op de eerste verkenningstocht van je peuter of kleuter? Wat zeg je als kinderen met vragen over seksualiteit komen? Hoe reageer je op onderzoekend seksueel getint gedrag? 

De avond wordt gegeven in Bibliotheek Mijdrecht en verzorgd door Channah Zwiep. Zij is pedagoge, deskundige op dit terrein (www.kind-enzo.nl) en docent aan de Universiteit van Amsterdam. Channah is auteur van onder andere: ‘Wat is wijsheid? Seksuele opvoeding van jonge kinderen’.

Vrijdagavond 9 oktober: “Uberpuber” door Steven Pont

Een zoektocht naar de logica van de puber en hoe daarmee om te gaan. 

De fase van de kindertijd loopt af, maar de volwassenheid sluit daar bepaald niet naadloos op aan. In de tussenliggende fase moeten pubers patronen en gedrag loslaten, zonder dat andere patronen en gedrag al stevig vorm hebben gekregen. Dat maakt het een boeiende en soms ook lastige periode. Op deze avond gaan we samen die periode eens verder onderzoeken, zodat we de puber beter snappen en er daardoor ook handiger mee om leren gaan... 

De avond wordt gegeven in De Boei (Vinkeveen) door Steven Pont. Steven is auteur van verschillende boeken, therapeut en geeft lezingen door het hele land. Steven bouwt alles wat hij doet op rond twee thema’s; de (ontwikkelings) psychologie en de systeemtheorie.  In 1992 studeerde hij af als ontwikkelingspsycholoog aan de UvA en in 2002 als systeemtherapeut bij het NISTO. Later kwamen daar mediation (NIP) en socratische gesprekstechnieken (FIP) nog bij. Maar de basis bleven steeds deze twee invalshoeken: de (ontwikkelings) psychologie, die gedrag meer vanuit het individu beschrijft en de systeemtheorie, die  juist het belang van de sociale omgeving meer benadrukt.

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES