Winnaars gemeentelijke Vrijwilligersprijs 2018 genomineerd voor landelijke prijs

maandag 17 december 2018 15.22 uur | laatst gewijzigd: maandag 17 december 2018 14.26 uur | auteur: Persbericht gemeente Stichtse Vecht
  • Foto: FOTO JAN J VAN DIJK

Gemeente Stichtse Vecht heeft de Tuinmannen van Doornburgh en Karitha Wassenaar, officieel genomineerd voor de landelijke Vrijwilligersprijzen. Deze prijzen worden op 15 februari 2019 uitgereikt door minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De door Stichtse Vecht genomineerden zijn de winnaars van de gemeentelijke Vrijwilligersprijs 2018.

Wethouder Hetty Veneklaas: “Vrijwilligers maken het leven van heel veel mensen echt leuker. De inzet van inwoners voor elkaar en voor hun buurt en wijk is voor onze samenleving van grote waarde. Ik vind het dan ook een eer om namens de gemeente de winnaars van onze eigen Vrijwilligersprijs 2018 voor te dragen voor deze landelijke prijs”. Er kan vanaf 15 december gestemd worden. De Tuinmannen van Doornburgh zijn voorgedragen in de categorie ‘Lokale initiatieven’, Karitha Wassenaar dingt mee naar de individuele Passieprijs.

Karitha Wassenaar van Swim to Fight Cancer Stichtse Vecht
Karitha Wassenaar was voorzitter van de eerste Swim to Fight Cancer Stichtse Vecht, een groot sportief en sociaal event, met 550 deelnemers die zwommen in de Vecht, 200 vrijwilligers, duizenden donateurs, duizenden toeschouwers en vele lokale sponsoren. Het evenement op zondag 2 september jl. was een doorslaand succes, het verbond de 12 kernen van de gemeente en al haar inwoners, en voor het wetenschappelijk onderzoek naar kanker werd € 419.000 opgehaald!  In het najaar van 2017 besloot Karitha samen met enkele dorpsgenoten de organisatie van een Swim to Fight Cancer in de gemeente Stichtse Vecht op te pakken. Het startte onwennig, want onbekenden ontmoetten elkaar voor het eerst. Onder leiding van Karitha en haar mede-bestuursleden is een grote groep mensen tot een hecht, enthousiast en effectief team gesmeed.

Karitha bracht als voorzitter met haar gedrevenheid ongelofelijk goeie energie mee. Ook op momenten van stress en onder druk van deadlines hield zij het team bij elkaar en bleef haar enthousiasme aanstekelijk. 

De Tuinmannen van Doornburgh
Al meer dan tien jaar is een groep van circa 10 personen wekelijks als tuinman vrijwillig actief op de zeventiende-eeuwse buitenplaats Doornburgh in Maarssen met werkzaamheden zoals het opruimen van omgevallen bomen en takken, snoeien en versnipperen, het schoonhouden van de paden en het verzorgen van de begraafplaats. Tot 2016 werd het landgoed bewoond door de Zusters van de Emmaus Priorij. Met het ouder worden van de zusters was het park in verval geraakt en dankzij de tuinmannen van Doornburg werd het verwilderde bos in de afgelopen tien jaar weer een prachtig park. De huidige eigenaar maakt het landgoed tot een ontmoetingsplaats voor kunst en wetenschap waarbij de tuinmannen hun vrijwilligerswerk met veel plezier voortzetten. Wat de groep vrijwilligers bovendien zo bijzonder maakt is dat ze nu voor het tweede jaar de vrijwilligersvergoeding die ze krijgen van de nieuwe eigenaar, een jaar lang opsparen en schenken aan vier maatschappelijke Goede Doelen in Maarssen.

Stem nu op onze winnaars!
Er kan vanaf 15 december gestemd worden voor de publieksprijzen, voor lokale initiatieven en voor individuele vrijwilligers. Hetty Veneklaas: ”Ik wil iedereen in onze gemeente oproepen om te stemmen. Zij zijn hiermee ook onze ambassadeurs, om het vrijwilligerswerk in onze gemeente, met meer dan 20.000 vrijwilligers, over het voetlicht te brengen. Ik ben daar ongelofelijk trots op! Stem nu op de Tuinmannen en op Karitha!”

Stemmen kan op www.vrijwilligersprijzen.nl.

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES