Regionieuws - Stembus TaalHeld 2018 geopend: Utrechter in de race

donderdag 20 december 2018 07.45 uur | laatst gewijzigd: donderdag 20 december 2018 06.47 uur | auteur: Redactie RTV Stichtse Vecht

De stembus voor de TaalHeld 2018 is geopend. Heel Nederland kan een stem uitbrengen op zijn/haar favoriete TaalHeld van 2018. TaalHelden zijn mensen die op latere leeftijd alsnog leren lezen, schrijven en rekenen. Vanuit de provincie Utrecht maakt TaalHeld Johan Stets kans op de titel. Op 24 januari reikt H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden de prijzen uit. De verkiezing is een initiatief van Stichting Lezen & Schrijven.

Stemmen op Johan
Uit iedere provincie dingt één TaalHeld mee naar de titel. Voor Utrecht is dat Johan Stets. Johan begon twee jaar geleden met taallessen. Jarenlang wist hij te verbergen dat hij niet goed kon lezen en schrijven. Totdat het een keer misging en hij hierover wel moest vertellen. ‘Als je niet kunt lezen en schrijven, schakel je jezelf uit. Daarmee loop je kansen mis’.  Nadat hij op taalles ging, werd Johan Taalambassadeur bij Stichting Lezen & Schrijven. Sinds dat moment vertelt hij zijn verhaal in de regio Utrecht om laaggeletterdheid op de kaart te zetten. Stemmen op Johan kan via de website: www.taalheldenprijs.nl, tot en met 22 januari.

Taalhelden
Geke van Velzen, directeur van Stichting Lezen & Schrijven, licht toe: ‘Wat deze TaalHelden gemeen hebben is een enorm doorzettingsvermogen. Als volwassenen namen zij de stap om op taalles te gaan en zo hun laaggeletterdheid te overwinnen. Zij durfden te dromen. Van een (andere) baan, op eigen benen staan, of van een grotere wereld voor zichzelf en hun kinderen. Met hun persoonlijke verhalen inspireren zij anderen om ook aan hun taal- en rekenvaardigheden te werken.’ Stichting Lezen & Schrijven organiseert de verkiezing dit jaar voor de vijfde keer.

Juryverkiezing
Naast deze publieksverkiezing vindt ook een juryverkiezing plaats. Daarvoor zijn per provincie een Taalcursist, een Taalvrijwilliger en een Bruggenbouwer (professional of organisatie) genomineerd. Voor de provincie Utrecht zijn dit: Johan Stets (taalcursist), Louay Biram (taalvrijwilliger) en Jiska Huseman (bruggenbouwer). Lees hier hun verhaal. Alleen op de Taalcursisten kan worden gestemd.

Laaggeletterdheid in Nederland
In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen grote moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Als je niet goed kunt lezen en schrijven vind je minder snel een baan, kun je minder gezond leven en heb je minder grip op je geldzaken. Taal maakt dus sterker. Daarom maakt Stichting Lezen & Schrijven zich hard voor een geletterd Nederland, waar iedereen mee kan doen. Door organisaties te ondersteunen met scholing, onderzoek en lesmateriaal. En door laaggeletterdheid onderwerp van gesprek te maken bij publiek en politiek.

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES