Nieuw in ‘t Kikkerfort: Peuter survival

donderdag 03 januari 2019 16.38 uur | laatst gewijzigd: donderdag 03 januari 2019 16.43 uur | auteur: ‘t Kikkerfort

Vanaf 9 januari starten wij met een nieuw lesprogramma: Peuter survival. Tijdens de lessen leren zeer jonge kinderen op hun eigen zwemwijze naar de kant zwemmen.

Vaardigheden Peuter survival
De vaardigheden voor het naar de kant zwemmen, worden steeds verder uitgebreid zodat je kind zich in steeds moeilijkere omstandigheden kan redden. Zij leren geen zwemslagen als borstcrawl en schoolslag, maar wel hoe ze boven moeten komen na een val in het water, zich naar de rugligging kunnen draaien om gemakkelijker te kunnen ademhalen, terug te peddelen naar de kant en zo op hun eigen zwemwijze te overleven. De oefenstof wordt op een speelse manier aangeboden waarbij veelvuldig gebruik wordt gemaakt van drijf- en hulpmiddelen. De kinderen leren in het water vallen en springen, drijven op buik en rug, peddelen en trappelen, kopje onder gaan en op de kant komen.

Praktische informatie
De lessen worden gegeven in ‘t Kikkerfort op woensdag en vrijdag van 11.00 tot 11.30 uur, direct na het peuterzwemmen. Vooraf aanmelden is niet nodig. De lessen zijn geschikt voor kinderen tussen de 3 en 4 jaar die al watervrij zijn, samen met hun vader, moeder, opa, oma of oppas. Kijk voor informatie op www.kikkerfort.nl.

Voordelen Peuter survival
In een waterrijk land als Nederland is het aan te bevelen om bij kleine kinderen zelfredzaamheid in het water te ontwikkelen. De meeste kinderen starten pas met de zwemlessen tussen de 4,5 en de 6 jaar. Dit komt voort uit de opvatting dat een kind pas kan leren zwemmen op een leeftijd dat de motorische ontwikkeling het toelaat om moeilijke zwemslagen zoals de schoolslag aan te leren. Ten aanzien van overleven (survival) is dit duidelijk een misvatting, de vaardigheden die nodig zijn om verdrinking te voorkomen kunnen ook al op jongere leeftijd worden aangeleerd. Het maakt immers niet uit of je technisch sterk naar de kant zwemt, maar dat je naar de kant zwemt!

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES