RTV Stichtse Vecht

Minderjarige Maarssenbroekers aangehouden voor betalen met vals geld

Twee minderjarigen van 16 en 12 jaar uit Maarssenbroek zijn onlangs aangehouden omdat ze herhaaldelijk met vals geld hadden betaald. Ze bestelden enkele tientallen keren maaltijden, die ze betaalden met valse biljetten van 50 euro. In totaal brachten ze naar schatting 2200 euro aan valse biljetten in omloop. Op 5 december 2018 kon de politie de 16-jarige op heterdaad aanhouden.

De 16-jarige verdachte werd op 5 januari 2019 opnieuw aangehouden, dit keer in Enschede, toen hij probeerde via een advertentie een telefoon te kopen met vals geld. Het slachtoffer kon hem tegenhouden en droeg hem over aan de politie. De Maarssenaar bleek in totaal 1000 euro aan vals geld op zak te hebben.

Omvang
De politie was al een onderzoek gestart en zette dit voort. Hieruit kwam naar voren dat de jongens in een periode tussen 18 november en 5 december in totaal 44 keer een maaltijd hadden besteld waarbij ze met vals geld betaalden. In twee gevallen bleef het bij een poging.

In een soortgelijk geval kwam nóg een verdachte in beeld, een 14-jarige Maarssenaar. Ook hij is inmiddels verhoord.

Herkomst van de biljetten
De verdachten wachtten de koeriers met het eten op straat of in een portiek op. Hoewel veel werkgevers hun koeriers instructies geven om het eten alleen op het bestelde adres af te leveren, lieten deze zich kennelijk in veel gevallen toch overhalen om de afhandeling op straat te doen. Onduidelijk is tot nu toe wat de herkomst van de biljetten is. De verdachten doen een beroep op hun zwijgrecht. Na verhoor zijn ze heengezonden in afwachting van de afhandeling van hun zaak. De ouders zijn ingelicht.

Ook gedupeerd? Doe aangifte!
Bij de politie kwamen afgelopen tijd slechts elf aangiften binnen van gedupeerden. In driekwart van de gevallen deden de gedupeerden kennelijk geen melding of aangifte. Mogelijk speelt schaamte hierbij een rol, of zien ondernemers dit als een bedrijfsrisico. De biljetten zien er bedrieglijk echt uit, dus het kan ook zijn dat ze verder in omloop zijn gebracht. De politie roept gedupeerden op zich alsnog te melden voor een aangifte. Bent u ook slachtoffer geworden van betalen met vals geld? Neem dan contact op met de politie via 0900 – 88 44.