Chroom-6 onderzoek naar civiele kunstwerken in Stichtse Vecht

donderdag 31 januari 2019 12.21 uur | laatst gewijzigd: donderdag 31 januari 2019 14.16 uur | auteur: Robbert Oelp

In het vragenhalfuur van de gemeenteraad van Stichtse Vecht heeft Wim Ubaghs van de PVV vragen gesteld over eventueel gebruik van chroom-6 in civiele kunstwerken in Stichtse Vecht. Uit antwoorden van op Provinciaal niveau gestelde vragen werd al duidelijk dat er in twee Provinciale bruggen in Stichtse Vecht chroom-6 is aangetroffen. Namelijk de Nieuwe Weteringbrug in Nieuwersluis en de Cronenburgherbrug in Loenen. De PVV stelde eerder schriftelijke vragen aan het college. De partij wil duidelijkheid hebben over het eventuele gebruik van chroom-6 bij civiele kunstwerken (*) in Stichtse Vecht. In een reactie gaf wethouder Klomps aan dat er een inspectie van gemeentelijke bruggen en viaducten aanstaande is en dat daar ook onderzoek gedaan zal worden naar de aanwezigheid van chroom-6. Voorheen werd dat niet gedaan.

Chroom-6 is jarenlang gebruikt in de verf- en staalindustie. De verbinding wordt aan lak of (grond)verf toegevoegd om het te versterken en roesten te voorkomen. Chroom-6 in stof-, rook- of dampvorm kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Chroom-6 is toegevoegd aan de lijst van kankerverwerkkende stoffen. 

Het volledige debat tussen Wim Ubaghs en wethouder Klomps over dit onderwerp in het vragenhalfuur voor leden van de raad ziet u bij het artikel. 

(*) Civiele kunstwerken zijn bouwwerken die gemaakt zijn van metselwerk, beton, hout, staal of kunststof. Bijvoorbeeld bruggen, viaducten, tunnels, steigers, kademuren en damwanden of aanmeer voorzieningen zoals duks, meerpalen en remmingwerken.

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES