Laatste weken tentoonstelling Cathedral van Masha Trebukova in Buitenplaats Doornburgh

dinsdag 05 februari 2019 10.40 uur | laatst gewijzigd: dinsdag 05 februari 2019 10.06 uur | auteur: Buitenplaats Doornburgh

Alleen nog deze maand te bezichtigen: de tentoonstelling Cathedral van Masha Trebukova op Buitenplaats Doornburgh. Entree is gratis en Buitenplaats Doornburgh is van vrijdag t/m zondag geopend voor publiek.

In de grote en de kleine kapel van de priorij van Doornburgh is werk van de Russisch-Nederlandse kunstenares Masha Trebukova te zien; scenes uit het Oude en Nieuwe Testament, geïnspireerd door 11de en 12de eeuwse sculpturen van Romaanse kerken in Frankrijk en Spanje.

De kunstenaar bezocht diverse kerkgebouwen en kloosters, en tekende de gebeeldhouwde reliëfs in haar schetsboek. In haar atelier in Nederland bracht Trebukova de composities met lijm, zand, etspers en olieverf over op doek. Het resultaat zijn expressieve, directe en aangrijpende monoprints: al even krachtig en sober als de ruimtes waarin ze worden gepresenteerd.

Ook Doornburgh transformeert. Een gezelschap van profeten, koningen, pelgrims, demonen, dieren en mythische wezens bouwt er een nieuwe kathedraal: op het altaar heerst Trebukova’s vrouwelijke serafijn, en boven de deuropening prijkt een rozet. De Romaanse beeldhouwkunst biedt een nieuw evenwicht voor de strenge architectuur van het kloostercomplex.

Masha Trebukova volgde haar klassiek-academische opleiding aan The Surikov Art Institute in Moskou. Zij werkt en woont sinds de jaren 90 in Nederland. Trebukova wordt gerepresenteerd door Borzo Gallery te Amsterdam.

Bekijk hier alvast een korte film, tot stand gekomen i.s.m. Henk van Os en Marike van der Knaap, over deze bijzondere tentoonstelling.

Entree is gratis en Buitenplaats Doornburgh is van vrijdag t/m zondag geopend voor publiek. www.buitenplaatsdoornburgh.nl.

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES