Regionieuws: Eerste patiënten Diakonessenhuis van start met digitale COPD-coach

donderdag 07 februari 2019 17.11 uur | laatst gewijzigd: donderdag 07 februari 2019 17.12 uur | auteur: Diakonessenhuis

In 2019 kunnen patiënten met de longziekte COPD van het Diakonessenhuis gebruik maken van SanaCoach-COPD. Dit is een digitaal programma waarmee patiënten thuis via de computer, tablet of smartphone hun gezondheid en COPD-klachten goed in de gaten kunnen houden. Deze week is de kick-off en zijn de eerste patiënten thuis van start gegaan met het programma.

SanaCoach-COPD is een beveiligde en persoonlijke pagina op het internet voor mensen met COPD. Binnen dit programma kunnen patiënten en zorgprofessionals met elkaar communiceren. Het programma helpt patiënten om hun COPD-klachten goed in de gaten te houden én iets te leren over de behandeling en het omgaan met de ziekte. Ze krijgen tips en adviezen over voeding, beweging, inhalatiemedicatie of stoppen met roken en kunnen lesmodules volgen over deze onderwerpen. Ook kunnen patiënten en hun zorgverleners (arts/ longverpleegkundige) via SanaCoach informatie uitwisselen, op een moment dat het hen schikt.

We hopen met SanaCoach-COPD de zorg nog beter op onze patiënten af te stemmen en onze zorg op het juiste moment op de juiste plaats te leveren. Weverwachten dat patiënten via de coach een verergering van hun klachten sneller herkennen en zo eerder actie ondernemen. Hiermee hopen we onder andere het aantal spoedopnames vanwege een zogenaamde longaanval te verminderen.

Tijdens de kick off starten de eerste patiënten met de SanaCoach-COPD. Het streven is dat in totaal 75 tot 100 patiënten een jaar lang ervaring opdoen met het programma.

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES