Regionieuws: Start provinciale verkiezingscampage

dinsdag 12 februari 2019 10.07 uur | laatst gewijzigd: dinsdag 12 februari 2019 10.14 uur | auteur: Website Provincie Utrecht

De Utrechtse verkiezingscampagne voor de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart is deze week officieel van start gegaan. Met het aanzetten van een grote lichtprojectie op het provinciehuis in Utrecht is het startsein gegeven voor de opkomstbevorderende verkiezingscampagne ‘Kies jouw Utrecht’. (Foto website Provincie Utrecht).

De verkiezingscampagne ‘Kies jouw Utrecht’ roept de Utrechtse inwoners op om te gaan stemmen voor hun Utrecht. Want de provincie gaat over meer dan je denkt en met jouw stem heb je invloed op hoe jouw provincie de komende vier jaar wordt bestuurd. RTV-Utrecht heeft samen met Kieskompas de stemhulp ontwikkeld voor de provincie Utrecht zodat stemmers bewust kunnen ontdekken welke partij het beste past bij hun ideeën.

De campagne wordt zichtbaar op stations, langs wegen, in bussen, in lokale kranten en ook op internet zullen de verkiezingen onder de aandacht worden gebracht. Er is een speciale quizmaster die de regio intrekt de laatste twee weken voor de verkiezingsdag en er komen veel mogelijkheden om de lijsttrekkers van de politieke partijen te ontmoeten: op markten en in uiteenlopende debatten. Een overzicht van veel verkiezingsactiviteiten zijn te vinden op de website www.kiesjouwutrecht.nl.

DRIE NIEUWE POLITIEKE PARTIJEN
Er doen deze verkiezingen in totaal 14 partijen mee aan de Provinciale Statenverkiezingen, inclusief 3 nieuwe politieke partijen (Forum voor Democratie, DENK, U26 GEMEENTEN). De uitslag van de verkiezingen op 20 maart bepaalt hoe de 49 zetels worden verdeeld. Hier zijn de kandidatenlijsten te vinden van alle politieke partijen die meedoen aan de verkiezingen.

KIEZEN VOOR PROVINCIALE STATEN ÉN DE WATERSCHAPPEN
Ook dit jaar zijn er gecombineerde verkiezingen. Inwoners van alle provincies ontvangen twee stempassen en kunnen 20 maart kiezen voor Provinciale Staten én het bestuur van hun waterschap. In de provincie Utrecht zijn er vier waterschappen.

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES