Nieuwe tentoonstelling Wind, Water, Wieken en Werk

woensdag 27 februari 2019 10.36 uur | laatst gewijzigd: woensdag 27 februari 2019 09.40 uur | auteur: Vechtstreekmuseum

Het Vechtstreekmuseum opent het seizoen 2019 op 1 maart met een nieuwe tijdelijke tentoonstelling over markante molens langs de Vecht.

Eeuwenlang waren molens dominant aanwezig in het landschap en het stedelijk gebied. Molens speelden een belangrijke rol in de waterhuishouding, industrie en voedselvoorziening. Aan het einde van de 19e eeuw stonden er naar schatting nog ruim negenduizend molens in Nederland. Nu staan er nog ruim duizend molens fier overeind.

Een fiets- of wandeltocht langs de molens in de Vechtstreek bevestigt dat er meer dan dertig molenaars zijn in de regio die de molens nog laten draaien. In deze tentoonstelling staan achttien molens van Utrecht tot aan Muiden centraal. Verschillende molenaars hebben meegewerkt aan deze tijdelijke tentoonstelling.

De molens worden belicht vanuit diverse invalshoeken en worden getoond met behulp van prenten, schilderijen, objecten vanuit de molens en prachtige foto’s van de Foto- en videoclub Loenen.

Daarnaast is er aandacht voor de opleiding en het ambacht van de molenaar. Wist u dat het ambacht van de molenaar is ingeschreven door UNESCO op de representatieve lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed? In een uitgebreide documentaire vertellen de molenaars gepassioneerd over hun vak, hun molens en hun belevenissen.

De tentoonstelling loopt van 1 maart t/m 15 september 2019.

Toegang met museumkaart is gratis. Een bezoek aan de tentoonstelling combineren met een bezoek aan de molens? Speciaal voor u zijn twee fietsroutes gemaakt, een noordelijke en zuidelijke fietsroute. Zie www.vechtstreekmuseum.nl voor meer informatie.

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES