11 t/m 15 maart: Week voor de Gezonde Jeugd

dinsdag 05 maart 2019 16.34 uur | laatst gewijzigd: dinsdag 05 maart 2019 15.39 uur | auteur: Jongeren Op Gezond Gewicht

Tijdens deze week zet Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) samen met gemeenten, bedrijven, scholen en ouders een stap vooruit naar een gezonde omgeving voor de jeugd. Ook in Stichtse Vecht besteedt JOGG aandacht aan deze Week voor de Gezonde Jeugd met conditietesten en leuke activiteiten.

Stap vooruit
De Week voor de Gezonde Jeugd staat dit jaar in het teken van het thema “Bewegen. Stap vooruit!” Het doel is om samen een extra stap vooruit te zetten naar een omgeving die uitnodigt tot een gezonde leefstijl. In Stichtse Vecht zijn hier al tal van initiatieven voor. Zo organiseren de buurtsportcoaches het hele jaar naschoolse activiteiten voor kinderen en wordt er op dit moment gewerkt aan de aanleg van de Struintuin in Reigerskamp.

Activiteiten buurtsportcoaches
Eén van de buurtsportcoaches in Stichtse Vecht is Astrid Steenbergen. Zij geeft gymles en organiseert naschoolse activiteiten in Loenen en Vreeland. Steenbergen: “Ik merk dat er al veel kinderen lid zijn van een sportvereniging, maar er zijn altijd kinderen die je toch aan het bewegen krijgt met de naschoolse activiteiten. Al zijn het maar 10 kinderen. Daar doe ik het voor, anders zouden ze thuis op de bank zitten!”

Vóór de Week voor Gezonde Jeugd organiseert Steenbergen in Loenen conditietesten om samen met de kinderen te kijken hoe gezond ze zijn. Ook zijn er reguliere sportactiviteiten in Loenen op donderdag 14 maart tussen 15:15 en 16:00 uur (groep 3 t/m 5) en tussen 16:15 en 17:00 uur (groep 6 t/m 8). Maar er is nog meer te doen bij de buurtsportcoaches. Zo heeft Jeugd-Punt op zondag 17 maart de wekelijkse zaalvoetbal-inloop van 19:00 tot 22:00 uur voor jongeren tussen 12 en 20 jaar. Opgeven kan via de buurtsportcoaches

Uitdagingen
In Stichtse Vecht zijn bovengemiddeld veel kinderen lid van een sportvereniging. Toch zijn er ook nog veel kinderen met overgewicht of zelfs obesitas. In 2017 had in Stichtse Vecht volgens de cijfers van de GGD 11% van de 2-jarigen overgewicht en 7% van de 5/6-jarigen. Bij kinderen tussen de 10 en 14 jaar was dit in 2017 10%. JOGG-regisseur Leonie Schreurs: “Het gaat eigenlijk best goed in onze gemeente als je ziet hoeveel kinderen er sporten, maar er blijven uitdagingen. Zo wordt er tegenwoordig veel gegamed en kinderen worden constant blootgesteld aan de verleiding van ongezond eten. Misschien dat de schoolkantine gezonde snacks verkoopt, maar in de supermarkt is het aanbod aan snoep, koek en frisdrank groot. Dit maakt het heel lastig voor kinderen om gezonde keuzes te maken. Extra aandacht voor bewegen en gezond eten tijdens deze week is daarom erg belangrijk.”

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES