Vechtverband zoekt 239 stilzittende ouderen in Breukelen

woensdag 06 maart 2019 12.15 uur | laatst gewijzigd: woensdag 06 maart 2019 14.15 uur | auteur: Vechtverband

Het aantal stilzittende ouderen in Breukelen daalt. Vorig jaar zocht Vechtverband 250 stilzittende ouderen, inmiddels nog maar 239. Het programma Blijf Gaan en Staan heeft er al 30 aanmeldingen bij, maar jaarlijks komen er ook stilzittende ouderen bij. Vechtverband gaat net zolang door tot iedere oudere geholpen is met zijn of haar mobiliteit.

Wie zijn die stilzittende ouderen?
Deze ouderen hebben bijvoorbeeld moeite met evenwicht houden of lopen of fietsen moeilijk. Als ze recent zijn gevallen, of bang zijn te vallen, blijkt dat ze minder snel op pad gaan en dat heeft grote gevolgen. Denk aan minder bewegen waardoor ze minder de deur uit gaan, met sociaal isolement en/of eenzaamheid als gevolg.

Wat doet Vechtverband?
Huisartsen, fysiotherapeuten, thuiszorginstellingen en ergotherapeuten hebben de handen ineen geslagen en hebben zich georganiseerd in ‘Vechtverband’. Een jaar geleden startten zij het programma Blijf Gaan en Staan. Sindsdien meldden +/- 50 deelnemers al zich aan maar dat is lang niet genoeg.

Huisarts Arnoud Klein Ikkink: “Het behouden en/of verbeteren van de mobiliteit van ouderen is erg belangrijk. Bang zijn om te vallen zorgt ervoor dat je andere keuzes maakt. De kans op vallen verkleinen maakt dat de mobiliteit verbetert, wat de levenskwaliteit van ouderen ten goede komt.”

Blijf gaan en staan
Het programma start met een telefonisch kennismakingsgesprek met ergotherapeut Madelief Groenestege. Ouderen komen in aanmerking voor het programma als ze  moeite hebben met lopen, bewegen of balans. Na deze eerste kennismaking volgt een korte intake, in de vorm van een huisbezoek bij de cliënt door Madelief. Daarna volgt een passend advies. Het persoonlijk advies kan over medicatie gaan, spierkracht, gezichtsvermogen, de woning of hulpmiddelen.

Dhr. Molenaar (88) is als deelnemer erg tevreden over Blijf Gaan en Staan: “Door de oefeningen en het met de rollator lopen kan ik mijn vrouw blijven bezoeken en naar de Twijg blijven gaan, waardoor ik onder de mensen blijf”.

Meer informatie over Vechtverband
Vechtverband is de verbinding tussen alle lokale eerstelijnszorgverleners in Breukelen, Nieuwersluis en Nieuwer ter Aa. Ze kennen elkaar en weten wie welke kwaliteiten in huis heeft. Huisartsen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten en apothekers werken samen om iedere hulpvraag op de juiste manier te beantwoorden.

Voor meer informatie: www.vechtverband.nl. Meer informatie over het programma Blijf gaan en staan is te vinden via www.vechtverband.nl/blijfgaanenstaan.

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES