Bewoner uit Maarssen portretteert Vrijwillige Politie Eenheid Amsterdam voor Rembrandtprijsvraag Rijksmuseum

dinsdag 19 maart 2019 15.43 uur | laatst gewijzigd: dinsdag 19 maart 2019 15.46 uur | auteur: Tjarda van Vugt

Afgelopen week portretteerde conceptueel kunstenaar Tjarda van Vugt, woonachtig in Maarssen, met fotograaf Marleen Kuipers, in het kader van het Rembrandtjaar, de Politievrijwilligers van de Eenheid Amsterdam.

Tjarda van Vugt heeft speciaal contact gelegd met het team Coördinatie Politievrijwilligers Eenheid Amsterdam in het kader van de prijsvraag ‘Lang leve Rembrandt’ die het Rijksmuseum begin dit jaar heeft uitgeschreven. Zij was vooral benieuwd naar het verhaal achter de Schutters in het schilderij ‘de Nachtwacht’ en naar de personen die nu de wijken van Amsterdam veilig houden zoals hun voorgangers dat deden. Na onderzoek bleek dat de Politievrijwilligers van de Eenheid Amsterdam de nalatenschap zijn van de Amsterdamse Schutterij. Van Vugt vond het een mooi gebaar de Schutters van deze tijd in het Rembrandtjaar opnieuw te portretteren. Zoals Rembrandt in 1642 de Schutters van de Compagnie van Banninck Cocq en van Ruytenburgh vereeuwigd heeft in ‘de Nachtwacht’.

‘Met het opnieuw portretteren van de hedendaagse Schutters willen we zichtbaarheid geven aan de mensen en het werk van de Vrijwillige Politie. Heel veel mensen zijn niet op de hoogte van hun bestaan of kennen het verband niet met de Schutterij. Vroeger waren de schutters voornamelijk lakenhandelaren en van rijke komaf. Politievrijwilligers zijn een verscheidenheid aan mensen met uiteenlopende beroepen; van student tot huismoeder en van kunstenaar tot kernfysicus. Daarnaast gaat het in beide gevallen indirect over Amsterdam, haar burgers en samenleving, 1642 versus 2019. Dat vond ik een interessant concept om weer te geven met de uitdaging voor Marleen Kuipers om dit fotografisch vast te leggen. We hopen dat de jury van het Rijksmuseum er ook zo over denkt en dat het concept en het beeld aanspreken.’ Aldus Tjarda van Vugt. In April start de selectieprocedure en in Mei worden de winnaars door het Rijksmuseum bekend gemaakt.

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES