Een rondje stembureaus op verkiezingsdag

woensdag 20 maart 2019 16.16 uur | laatst gewijzigd: donderdag 21 maart 2019 14.32 uur | auteur: Anouk van Veldhuizen

Vandaag mogen alle kiesgerechtigden een stem uitbrengen voor zowel de Provinciale Staten- als de waterschapverkiezingen. RTV Stichtse Vecht bezocht enkele stembureaus en inventariseerde de gang van zaken.

Van buitenaf lijkt het rustig bij stemlokaal Scouting Marsua in Maarssenbroek. Eenmaal binnen blijken alle stemhokjes bezet. De stembureauleden zijn dan ook tevreden over de opkomst. “Het is pas negen uur ’s ochtends en er liggen in beide bussen al vijftig tot zestig formulieren”, vertelt de voorzitter. “Dat is best veel voor dit kiesdistrict.” Even verderop, in stembureau de Werkspecht, staat rond half tien een korte rij. “We gaan richting de zestig stemmen”, aldus een stembureaulid. “Het kabbelt rustig voort, soms is het even druk en op andere momenten is er niemand.”

Ook bij de Valkenier kunnen inwoners van Stichtse Vecht hun stem uitbrengen en doen dat ook enthousiast. De drie dames achter de tafel met stemformulieren zijn verbaasd over de hoeveelheid stemmers. “De opkomst is tot nu toe veel hoger dan verwacht”, vertelt een van de stembureauleden. “Al jaren zijn we hier aanwezig tijdens verkiezingen, dus we hebben een goed beeld van het stemgedrag in deze wijk. Tijdens de informatieavond was er weinig animo, maar inmiddels zijn er al tachtig stemmen uitgebracht.” Haar collega glimlacht. “Nog voor we vanochtend openden, stonden hier al mensen met hun stembiljet te wapperen”, vult ze aan.

Een klein uur later is het pauze voor leerlingen van basisschool De Pionier in Maarssen. Ballen vliegen door de lucht en kinderen rennen kriskras over het schoolplein. Door alle drukte zou je de stembureaupijl bijna over het hoofd zien. Toch kan ook hier gewoon gestemd worden. En wel in een ruimte van de BSO. “Normaal gesproken zitten we in de gang,” vertelt een medewerkster van het stembureau, “maar omdat er vanmiddag geen BSO is, konden we in dit lokaal terecht. Het is een beetje achteraf gelegen, maar wel een stuk rustiger.” Gelukkig weten de meeste kiezers de nieuwe locatie gewoon te vinden. En dat blijkt ook uit het aantal uitgebrachte stemmen. “Momenteel staat de teller op ongeveer honderdtachtig.” Een moeder met buggy en twee ouderen lopen het schoolplein op. “Kijk uit!” De regenboogbal stuitert rakelings langs het wiel van de kinderwagen. “Ja, het is stemmen met gevaar voor eigen leven”, grijnst een schooljuf.

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES