Top musici spelen kamermuziek op Fort Nieuwersluis

maandag 25 maart 2019 11.37 uur | laatst gewijzigd: maandag 25 maart 2019 10.47 uur | auteur: PB Natuurmonumenten (Olga Ekelenkamp)
Foto: marco borggreve

Op 6 en 7 april is er voor liefhebbers van kamermuziek van alles te beleven op Fort Nieuwersluis. Dan organiseren Natuurmonumenten en het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds (NMF) voor de tweede maal het NMF Kamermuziekfestival bij Natuurmonumenten. In dit weekend vinden er op het fort vier concerten plaats, uitgevoerd door topmusici met instrumenten van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Als bonus kunnen bezoekers vóór het concert kennismaken met de geschiedenis van deze bijzondere locatie door middel van een korte rondleiding. Kijk op www.natuurmonumenten.nl/kamermuziekfestival voor kaarten.

Haydn en De Bériot op zaterdag
Een buitenkans op zaterdag 6 april: dan speelt om 11:00 uur The Sphere Quartet één van de mooiste kamermuziekstukken van Haydn. Haydn wordt wel de vader van het strijkkwartet genoemd. Hij begon rond 1750 te experimenteren met muziek voor vier strijkinstrumenten. Het resultaat kun je ervaren tijdens het concert van The Sphere Quartet. Dit viertal won onlangs de eerste prijs voor conservatorium ensembles bij het Jong Talent Concours in Maassluis.  

In de middag kun je de schoonheid, elegantie en vreugde beluisteren in het samenspel van de Franse violen van Julija Hartig en Masha Iakovleva, ofwel Duo JuMa. Deze topmusici spelen ook in het Radio Filharmonisch Orkest. Duo JuMa brengt onder meer het vrtuoze en romantische ‘Grand duo’ van Charles de Bériot ten gehore. Deze Belgische violist was gedurende drie jaar kamervirtuoos bij Koning Willem I der Nederlanden.

 

Zondags ‘gesprek’ tussen viool en harp
Op zondagochtend 7 april kun je je dag niet beter beginnen dan te luisteren naar de Fantasie van Camille Saint-Saëns. Dit ritmische en expressieve ‘gesprek’ tussen viool en harp wordt uitgevoerd door Tiara Kobald (viool) en Beate Loonstra (harp). Ervaar de bijzondere klank van de viool, gebouwd door Johannes Ernst Bachmann jr. in 1904. Omdat de klankkast groter is dan normaal, klinkt het instrument vol en warm.

 

Muziek op unieke locaties
NMF Kamermuziekfestival vindt dit jaar plaats op 23 locaties in Nederland. Het festival is het resultaat van een unieke samenwerking tussen het Nationaal Muziekinstumenten Fonds (NMF) en Natuurmonumenten. De concerten worden gegeven in cultureel erfgoed van Natuurmonumenten door topmusici, die met dank aan het NMF, een bijzonder instrument kunnen bespelen.

 

Meer weten?

Reserveer kaarten via www.natuurmonumenten.nl/kamermuziekfestival. Of kijk op www.natuurmonumenten.n/fortnieuwersluis.

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES