Raadsvergadering in hocus pocus taal voor burgers

donderdag 04 april 2019 15.02 uur | laatst gewijzigd: zaterdag 06 april 2019 12.37 uur | auteur: Rosan Onderwater

Dinsdag 2 april 2019 was het weer zover. De maandelijkse raadsvergadering van de gemeente Stichtse Vecht. Elke maand worden hier ook burgers voor uitgenodigd, omdat de gemeente burgers graag meer wil betrekken bij het besluitingsproces.

Bij binnenkomst staat al een groepje burgers klaar bij de griffier om naar het klaslokaal begeleid te worden. Hier krijgen we uitleg over hoe een raadsvergadering nou precies werkt. De gemeente wil dat burgers meer betrokken worden bij de besluiten die worden genomen en nodigt daarom elke maand 200 burgers uit om de raadsvergadering bij te wonen. Meestal komen er een stuk of 30 opdagen.

Ook vinden ze het belangrijk om jongeren meer in aanraking met de politiek te laten komen. Een groepje jongeren is vanavond aanwezig voor hun maatschappelijke stage bij de gemeente. Eenmaal in het klaslokaal aangekomen ontvangt iedereen een plattegrond met de raadsleden erop: Wie zit waar? Ook krijgen we de planning van vanavond voor ons neus geschoven. De griffier legt ons duidelijk uit wat de bedoeling is vanavond. Hamerstukken zijn al besproken in de commissie, dus hoeven hier niet meer besproken te worden. Het draait vooral om de bespreekstukken vanavond. Stukken waar al lange tijd over gediscussieerd wordt en die vanavond toch echt afgerond moeten worden. Ik kijk naar mijn buurvrouw, dit wordt een lange avond. 

In de zaal zitten 33 raadsleden in U vorm om de voorzitter heen. Achter de raadsleden mogen de burgers plaatsnemen. Als eerste is er tijd voor het spreekrecht van de inwoners. Burgers mogen in een betoog van drie minuten hun standpunt duidelijk maken aan de raadsleden. Tot nu toe is alles nog goed te begrijpen. Al snel begint het hocus pocus spel voor de onwetende toeschouwer. “Gaat uw gang mevrouw Swerts van de PvdA.” “Bedankt mevrouw de voorzitter, de Pvda heeft een vraag met betrekking tot brief A05. Dat stuk is alleen ter kennisgeving categorie A en het verzoek is om hier een categorie B stuk van te maken en te laten behandelen door het college en een afschrift aan de raad te sturen.”

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik was bij brief 05A al afgehaakt. Intussen ben ik aan het opletten welke raadsleden vergeten hun microfoon uit te zetten tot ergernis van de voorzitter. Ik kijk of de foto van de plattegrond een beetje overeenkomt met het raadslid hier in de zaal. Zo af en toe wordt er koffie of thee gebracht, welk raadslid gaat voor koffie en welke kiest thee? Bam! Ineens schrik ik op, de hamerstukken. Stukken die al besproken zijn en waar alleen nog even een klap voor gegeven moet worden. 

Later op de avond legt voorzitter burgemeester van Mastrigt uit waarom er niet in gewone mensentaal gesproken wordt. “De besluiten die wij nemen, moeten uiteindelijk door een rechter worden getoetst. Na ons besluit komt de bestuursrechter of de Raad van State nog aan zet. Dat betekend dat wij onze besluiten zo moeten formuleren dat ze de wettelijke toets kunnen doorstaan. Het besluit moet juridisch houdbaar, ook al zo’n zwaar woord, opgeschreven worden. Dan kan een advocaat of een bestuursrechter meteen zijn werk doen.”

Heel goed dat er veel aandacht wordt geschonken aan het betrekken van de burgers tijdens raadsvergaderingen, maar wat hebben we eraan als we er niks van begrijpen? Laat staan de jongeren! Dus bij deze, hoe gaat de gemeente Stichtse Vecht er nou écht voor zorgen dat inwoners en jongeren betrokken kunnen worden bij de politiek in Stichtse Vecht? 

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES