Samen Veilig Midden-Nederland door het stof na dichten datalek

donderdag 11 april 2019 08.49 uur | laatst gewijzigd: donderdag 11 april 2019 10.01 uur | auteur: Robbert Oelp

Bij de overheidsdienst Samen Veilig Midden-Nederland is deze week een datalek geconstateerd. De datalek werd veroorzaakt door een naamswijziging waarbij de oude domeinennamen niet werden verlengd maar door een andere partij geregistreerd konden worden. Door deze partij is vastgesteld dat er nog steeds berichten op deze domeinnamen binnenkwamen. Volgens overheidsinstantie Samen Veilig Midden-Nederland zijn er geen gegevens van cliënten in handen van derden gekomen. De overheidsdienst gaat publiekelijk door het stof. De gemeente Stichtse Vecht laat in een reactie weten het incident als buitengewoon zorgelijk en niet acceptabel te beschouwen.

In een reactie biedt bestuurder Janssen van Samen Veilig Midden-Nederland excuses aan en laat weten dat er geen gegevens van cliënten in handen van derden zijn gekomen en dat het lek is gedicht: 'De informatie is en kan dus niet meer verder worden verspreid.' De blunder is te wijten aan een naamswijziging van de overheidsinstelling. Bureau Jeugdzorg werd veranderd in Samen Veilig Midden-Nederland. In 2018 ging de website offline. De domeinnnamen werden niet aangehouden / verlengd. Vanaf oktober 2018 werd de domeinnaam geregistreerd door een andere partij. Door deze partij is vastgesteld dat er nog steeds berichten op deze domeinnamen binnenkwamen. Samen Veilig heeft het datalek gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Gemeente Stichtse Vecht laat in een reactie weten: 'De privacy en zorg van onze inwoners moet altijd voorop staan. Dat dit incident heeft kunnen gebeuren, is daarom buitengewoon zorgelijk en niet acceptabel. Vanzelfsprekend dient dit tot op de bodem te worden uitgezocht. Als opdrachtgever volgen wij het onderzoek van Samen Veilig Midden Nederland nauwgezet. Wij gaan samen met het bestuur en de Raad van Toezicht van Samen Veilig Midden Nederland kijken welke acties er nodig zijn om te zorgen dat dergelijke situaties zich in de toekomst niet meer voordoen.'

NB Voor de volledige reactie van Samen Veilig Midden-Nederland zie bijlage.

Documenten

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES