Regionieuws: Utrechtse Taal Doet Meer wint Appeltje van Oranje 2019

donderdag 25 april 2019 10.28 uur | laatst gewijzigd: donderdag 25 april 2019 09.33 uur | auteur: Redactie RTV Stichtse Vecht

De Utrechtse stichting Taal Doet Meer is een van de winnaars van een Appeltje van Oranje 2019. De oprichters en vrijwilligers van de organisatie zijn woensdag door het Oranje Fonds verrast met dit nieuws. De prijzen worden op 23 mei door Koningin Máxima overhandigt op Paleis Noordeinde. De andere twee winnaars zijn ElanArt uit Gelderland en de landelijke organisatie Met je Hart.

Het Oranje Fonds reikt de Appeltjes van Oranje jaarlijks uit aan organisaties die een groot verschil maken voor mensen in onze samenleving. Ieder jaar draaien de prijzen om een ander thema. In 2019 is dit De kracht van samen; Vrijwilligers doen mee(r)!. Dat betekent dat de genomineerden allemaal op een buitengewone manier vrijwilligers mobiliseren en enthousiast houden om zo anderen te helpen. Dankzij deze projecten kijken mensen naar elkaar om, en hoeft niemand er alleen voor te staan in Nederland. Na verschillende selectierondes bleven er 12 genomineerden over, waaruit een prijzencommissie van het Oranje Fonds de drie winnaars heeft gekozen.

Taal Doet Meer
Taal Doet Meer zorgt er met ruim 900 vrijwilligers voor dat nieuwe, anderstalige Utrechters – jong en oud – kunnen meedoen in de Utrechtse samenleving. Het leren van de Nederlandse taal is de rode draad in hun werk. Taal is immers nodig om een baan te vinden, met de leerkracht van je kinderen te praten, naar de huisarts te gaan, met een computer te werken of je huiswerk te maken. Met hun vrijwilligers begeleiden ze jaarlijks ruim 2.000 Utrechters. Ze hebben aandacht voor het hele gezin. De een is taalcoach van een volwassene, de ander mentor van een brugklasser en weer een ander voorlezer voor jonge kinderen.. De andere winnaars weten ook op een bijzondere manier vrijwilligers te mobiliseren en te enthousiasmeren. ElanArt haalt bewoners van asielzoekerscentra uit hun isolement met kunstzinnige en creatieve projecten, en Met je Hart zet zich in om eenzaamheid onder ouderen te verzachten.

De prijs
De prijs bestaat uit een bronzen beeldje, gemaakt door Prinses Beatrix, en een geldbedrag van 15.000 euro. Jaarlijks reikt Koningin Máxima de prijzen uit. In lustrumjaren wordt dit door Koning Willem-Alexander gedaan. Dit jaar worden de Appeltjes van Oranje voor de 17e keer uitgereikt.

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES