Jongste ambtenaren van Nederland openen Maatschappelijke Stagemarkt

dinsdag 30 april 2019 16.50 uur | laatst gewijzigd: dinsdag 30 april 2019 17.55 uur | auteur: Robbert Oelp

Else, Janna en Lies openen op woensdagavond 22 mei op uitnodiging van de Vrijwilligerscentrale Stichtse Vecht de Maatschappelijke Stagemarkt in RSG Broklede in Breukelen. Met hun zestien en zeventien jaar zijn de meiden de jongste ambtenaren van Nederland. Een bijzondere bijbaan die ze overhielden aan hun maatschappelijke stage.

Tijdens de maatschappelijke stage steken leerlingen twintig uur vrijwillig hun handen uit de mouwen bij een lokale organisatie. Voor velen de eerste keer dat ze onbetaald iets doen voor de samenleving. De scholieren kiezen zelf een stageplek die bij ze past: bijvoorbeeld in een verzorgingshuis, bij hun eigen sportclub, een festival in de buurt, een dierenasiel of de gemeente.

Leuk en leerzaam
Else, Janna en Lies: “Als junior-adviseurs adviseren we de gemeente over vraagstukken die betrekking hebben op jongeren, maar bijvoorbeeld ook over duurzaamheid en veiligheid. In Stichtse Vecht wonen veel jongeren. Het is heel gaaf om onze mening te mogen geven over dingen die hen aangaan. Het werkgebied van de gemeente is breder dan we van tevoren dachten. We leren vaardigheden die later goed van pas zullen komen. Omdat de stage van beide kanten zo goed beviel, heeft de gemeente ons zelfs officieel in dienst genomen.”

Verfrissende ideeën
De Maatschappelijk Stagemarkt (MaS-markt) wordt door de Vrijwilligerscentrale Stichtse Vecht georganiseerd voor leerlingen van RSG Broklede en het Broeckland College. De meiden hopen dat er veel organisaties en leerlingen komen: “De maatschappelijke stage is een kans die je moet grijpen. Wij horen vaak dat we verfrissende en innovatieve ideeën hebben. Het leukste is als ons advies concreet wordt opgevolgd: er was een jongerenorganisatie die op ons aanraden een Whatsapp-nummer opende. Echt heel vet!”

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES