Netwerkbijeenkomst werkzoekenden - Praat met elkaar

woensdag 01 mei 2019 19.19 uur | laatst gewijzigd: woensdag 01 mei 2019 18.26 uur | auteur: Rosan Onderwater

Bibliotheek Maarssenbroek organiseert elke maand samen met de stichting De Broekriem een meet-up voor werkzoekenden. Deze maand gaat het over het belang van netwerken. Wat is netwerken? Waarom is het belangrijk? Er worden netwerkgesprekken geoefend en er wordt besproken hoe je als kandidaat zichtbaarder kunt worden op de arbeidsmarkt.

Saskia Wilmes & Hellen Cox begeleiden de bijeenkomsten elke maand. De bijeenkomsten worden georganiseerd om werkzoekenden in de gemeente Stichtse Vech te ondersteunen in het zoeken naar werk. “Als bibliotheek zijn we er voor iedereen. We zijn een organisatie waar jij als persoon geen stempel opgedrukt krijgt zoals: jij bent werkzoekend. Bij ons hoef je alleen maar informatie te ontvangen en met elkaar te delen. We onderscheiden ons van andere netwerkbijeenkomsten. Daar komen soms wel 150 mensen op af. Je verdwijnt daar in de anonimiteit. Bij ons kun je op een laagdrempelige manier leren netwerken in kleine groepen. Er ligt geen druk op, je kunt hier oefenen en van elkaar leren.” aldus Saskia Wilmes.

Vandaag zijn er acht deelnemers aanwezig tijdens de meeting. In duo’s houden ze een netwerkgesprekje met elkaar. Wie ben je? Wat zijn je kwaliteiten? En wat wil je voor werk gaan doen? Na een aantal minuten klinkt de bel en wisselen de kandidaten van partner. De gesprekjes beginnen weer opnieuw. Op deze manier leren de kandidaten op een informele manier gesprekjes te voeren over hun situatie. Ze leren op een ongedwongen manier te vertellen over wat voor werk ze graag zouden willen doen. Een deelnemer legt uit dat je tijdens een dagelijkse gesprek heel gemakkelijk op een netwerkgesprek kan uitkomen. “Het spontane moet veel meer in een netwerkgesprek komen. Netwerken kun je ook doen in de supermarkt. Maak een praatje met iemand en leg uit dat je op zoek bent naar een baan. Werk vinden gaat vaak via via. De vacature komt soms niet eens online te staan, maar er wordt aan medewerkers gevraagd: weet jij nog iemand? Als jij dan al een netwerkgesprekje hebt gevoerd met iemand, dan kan diegene jouw naam noemen!”

Saskia hoort regelmatig dat mensen zich door dit initiatief gesteund voelen in de zoektocht naar werk. “Ze ontmoeten hier collega’s die ook op zoek zijn naar een baan en kunnen elkaar helpen. Ze krijgen informatie die ze zelf misschien niet zo snel zouden vinden. Ook willen we mensen graag helpen om uit die negatieve spiraal te komen. Hier proberen we elkaar te stimuleren om toch weer aan de slag te gaan met het actief zoeken naar een baan.” Dit kwam ook naar voren tijdens de bijeenkomst. Een vrouw gaf aan dat ze er niet veel vertrouwen meer in had. “Als je realistisch kijkt naar de werkloosheidcijfers, gaat het vooral over mensen boven de 55. Overal worden de jongeren aangenomen. We kunnen wel tegen elkaar zeggen, we zijn waardevol, natuurlijk zijn we waardevol, maar werkgevers denken daar anders over. Na 2,5 jaar ben ik wel een beetje mijn motivatie kwijt. Ik ben bijna 65, laat die jongeren dan maar lekker werken.” De groep probeert haar toch te motiveren om het te blijven proberen. Uiteindelijk geeft ze aan dat ze niet zal opgeven. “Tuurlijk vind ik netwerken ook belangrijk, je ziet mensen, je hoort mensen. Daarom ben ik nu ook hier. Ik blijf alert en blijf zoeken.”

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES