RTV Stichtse Vecht

Regionieuws: Intensievere samenwerking wordt uitgevoerd voor een nog veiligere regio

De Omgevingsdienst Regio Utrecht (ODRU), Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) Utrecht en de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) werken nog intensiever samen voor gemeenten. Hiervoor hebben zij op 20 juni 2018 een convenant ondertekend.

Vrijdag 10 mei hebben de drie directeuren deze afspraak bekrachtigd door een lijst te ondertekenen waarop 100 bedrijven staan waar gezamenlijk inspectie wordt uitgevoerd. De bedrijven zijn uitgezocht op zowel de risico’s op het gebied van (brand)veiligheid als op milieuaspecten.

Samenwerken bij inspectie
De omgevingsdiensten en de VRU houden beide toezicht bij bedrijven, organisaties en instellingen. Dit jaar worden 75 bedrijven van de lijst gezamenlijk gecontroleerd door een inspecteur van de VRU en de betreffende omgevingsdienst. In de praktijk betekent dit dat er één afspraak wordt gepland bij het te inspecteren bedrijf in plaats van twee afzonderlijke inspecties. Door samen op pad te gaan krijgen de inspecteurs inzicht in elkaars werkzaamheden en prioriteiten. Er wordt breder naar de situatie gekeken. Samen wordt er meer gezien. Gegevens kunnen worden uitgewisseld waardoor de bedrijven een eenduidig advies krijgen. Doordat er slechts één inspectiebezoek plaatsvindt, wordt de toezichtlast voor de bedrijven verlaagd.

VRU-directeur Peter Bos is content met deze ontwikkeling: “Door samen te werken en gezamenlijk adviezen te geven, maken we het voor bedrijven én onszelf efficiënt en eenduidig. Zo werken we aan ons gezamenlijke doel: de kwaliteit en veiligheid van de leefomgeving vergroten.” Met de gezamenlijke inspecties van deze bedrijven wordt de bestaande samenwerking uitgebouwd, wordt de veiligheid voor burgers vergroot en de dienstverlening aan gemeenten en bedrijven verstevigd.

Op de foto handdruk directeuren. v.l.n.r. J. Post (ODRU), P.L.J. Bos (VRU) en H. Jungen (RUD Utrecht)

Omgevingsdienst regio Utrecht
De ODRU is een proactieve, klantgerichte kennisorganisatie. Onze experts werken in opdracht van de vijftien gemeenten in de provincie Utrecht en trekken als een gelijkwaardige partner samen met hen op.

De deelnemende gemeenten hebben een deel van hun taken op het gebied van milieu en in een aantal gevallen bouw ondergebracht bij de Omgevingsdienst regio Utrecht; wij zijn daarmee een adviseur van en voor onze gemeenten. Zij maken gebruik van onze deskundigheid om de omgeving waarin wij wonen en werken nog veiliger, duurzamer en gezonder te maken. 

Wij werken voor de gemeenten Bunnik, De Bilt, Montfoort, Oudewater, Renswoude, Rhenen, De Ronde Venen, Stichtse Vecht, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal, Vianen, Woerden, Wijk bij Duurstede, IJsselstein, Zeist.

Regionale Uitvoeringsdienst
De RUD (Regionale Uitvoeringsdienst) Utrecht voert vergunningverlenings-, handhavings- en adviestaken uit voor de provincie Utrecht en de gemeenten Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Eemnes, Houten, Leusden, Lopik, Nieuwegein, Soest, Utrecht en Woudenberg. Onze vergunningverleners en toezichthouders werken aan een schoon milieu, natuurbehoud en een veilige leefomgeving.

Veiligheidsregio Utrecht
De veiligheidsregio is de drijvende en bindende kracht achter een goede hulpverlening, rampenbestrijding en crisisbeheersing in de regio Utrecht. In de VRU werken 26 regionale gemeenten samen, onder het motto 'Uw veiligheid, ons werk'. Wij verlenen hulp op straat voor de inwoners van onze regio. Wij adviseren over en houden toezicht op veiligheid. Wij leveren slagkracht bij rampenbestrijding en crisisbeheersing. Wij voeren regie over (fysieke) veiligheid en brengen partijen bijeen.