Kasteelpark Loenersloot nu op haar mooist

woensdag 15 mei 2019 07.37 uur | laatst gewijzigd: woensdag 15 mei 2019 08.41 uur | auteur: Kasteel Loenersloot

Kasteel Loenersloot wordt beheerd door Utrechts Landschap en is in 2012 ingrijpend gerestaureerd. Sindsdien is het kasteel opengesteld voor publiek. Naast het kasteel ligt een prachtig kasteelpark dat gratis toegankelijk is. ‘Kom en geniet, de kasteeltuin is nu op haar allermooist’ is de oproep van leerling boswachter van Utrechts Landschap, Jacqueline van Dam. (Archieffoto RTV Stichtse Vecht).

Natuurlijk heeft Jacqueline het hier over de tuin van kasteel Loenersloot, ‘het pareltje aan de Angstel’, zoals zij dat noemt. Op het relatief kleine oppervlak van de tuin is veel afwisseling te vinden. Veel heesters tonen nu al hun pracht: de Gelderse roos, ook ‘sneeuwbal’ genoemd, met zijn prachtige witte bolvormige bloemen, de heerlijk geurende sering, de gouden regen en meidoorns in de kleuren wit, roze en rood.

Op een van de rode parkbanken kunt u in alle rust van de vogels genieten. ‘En heeft u wel eens gekeken naar het ontluikende blad aan de bomen? Of onder een boom gestaan en naar boven gekeken door het bladerdak? De rode beuk is beslist een aanrader!’ De wandelpaden worden omzoomt door het vrolijk bloeiend fluitenkruid en langs de oever van de vijver staan enkele groepen varens.

Een tuin uit de 18de eeuw
Wist u dat deze tuin zeer waarschijnlijk is ontworpen door tuinarchitect Gijsbert van Laar uit Harmelen (1767 – 1829)? Er zijn helaas geen tekeningen van zijn hand teruggevonden, maar de ontwerpstijl met de vele kronkelpaden en idem waterpartij, heuveltjes, rustieke bruggetjes en follies is zeer kenmerkend voor zijn interpretatie van de Engelse landschapsstijl, die in 1750 -1870 in de mode was. Door de opkomst van de handel met Japan en China rond 1800, kwamen ook meer exotische planten naar Nederland, waaronder de nu in de tuin prachtig geelbloeiende Azalea’s.

Vrijwilligers
In maart dit jaar is Jacqueline gestart met een groep vrijwilligers om de tuinbaas extra ondersteuning te geven in het onderhoud van de tuin. Lijkt het u leuk om mee te helpen en heeft u een dag in de maand tijd, neem dan contact op met vrijwilligerscoördinator van Utrechts Landschap Irene van den Broek of kijk op de website: www.utrechtslandschap. nl/vrijwilliger-terreinbeheer-kasteelpark-loenersloot.

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES