Nico Perdijk 40 jaar molenaar op korenmolen “de Ruiter” in Vreeland

woensdag 15 mei 2019 12.50 uur | laatst gewijzigd: woensdag 15 mei 2019 13.53 uur | auteur: Korenmolen “de Ruiter”

Op 11 mei 1979 is Nico Perdijk als 25 jarige molenaar begonnen op korenmolen “de Ruiter” in Vreeland als vrijwillig molenaar. Dit jaar op nationale molendag is hij al 40 jaar molenaar op deze molen. Een unicum in de wereld van vrijwillige molenaars.

Na een grondige restauratie van de molen in 1978/1979 is Nico bij het veevoederbedrijf Schuurman naar binnen gestapt met het verzoek om met de molen te mogen draaien. Zo was het en zo is het nog steeds.

In deze periode zijn er behoorlijk wat nieuwe molenaars door hem opgeleid en met succes door het examen gekomen. Een aantal is nog steeds actief als molenaar op een molen in Nederland. Nico heeft door zijn opgebouwde vakkennis diverse functies binnen de molen-wereld vervuld, zowel in de afdeling als landelijk. Het zijn er te veel om te noemen, hij is hiermee geen onbekende in de molen-wereld.

Mede door zijn inzet, is korenmolen “de Ruiter” nog steeds operationeel en in een goede conditie. Afgelopen zaterdag was burgemeester Van Mastrigt aanwezig om Nico Perdijk, in het bijzijn van familie, vrienden en collega-molenaars, te feliciteren en samen met Nico het nieuwe “mulders”-bord te onthullen.

Ook Nico Papineau Salm, voorzitter van De Hollandsche Molen, is langs geweest om Nico in het zonnetje te zetten.

Elke zaterdag als er wind genoeg is, wordt er ambachtelijk gemalen met de stenen, aangedreven door de wind. Na 40 jaar heeft Nico er nog niet genoeg van is hij bijna wekelijks op de molen te vinden.

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES