Bruidspaar Kool-Floor uit Maarssenbroek 70 jaar getrouwd

maandag 20 mei 2019 12.47 uur | laatst gewijzigd: maandag 20 mei 2019 14.21 uur | auteur: Ria Poot

Bruidspaar Henk en Alie Kool-Floor vierden op 19 mei hun 70 jarig huwelijk. De dag ervoor vierden ze feest met alle kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen. De dag erna kwam waarnemend burgemeester Yvonne van Mastrigt het bruidspaar feliciteren met een prachtige bloementaart.

Henk Kool en Alie Floor zijn echte Maarssenbroekers. Henk werd geboren op Hoeve Landlust, de boerderij naast het gemaal bij Zwanenkamp, waar tot voor kort een dierenpension in was gevestigd. De boerderij waar Alie Floor werd geboren was de boerderij Ora et labora en die stond op de plek waar nu het Niftarlakecollege is. Toen Henk en Alie met vrienden naar de pyramide van Austerlitz gingen, sprong de vonk over. Daarna werd Henk Kool in de Tweede Wereldoorlog te werk gesteld in Duitsland. In het begin schreven ze elkaar nog wel, maar de post werd gecontroleerd en het contact zakte af. Toen Henk weer terug in Nederland was, zat hij in het weekend na zijn thuiskomst op het hek op Alie te wachten en toen was het meteen weer aan.

Het bruidspaar is inmiddels 94 (Henk) en 93 (Alie) jaar oud en ze vertellen aan de burgemeester over hoe het was voordat de woonwijk Maarssenbroek werd gebouwd. Het bruidspaar ging wonen in het huis net achter het geboortehuis van de bruidegom. Dit huis wordt ook wel het gemaalhuis genoemd en Henk Kool was de machinist van het gemaal. Op het land dat bij de boerderij/ gemaalhuis hoorde ligt nu de wijk Zwanenkamp. Voor het bruidspaar was het wennen om hun land te moeten verkopen en al die huizen te zien die zo  vlakbij werden gebouwd. Naast voor het gemaal zorgen, deed Henk Kool in die tijd ook grondwaterpeilingen voor de gemeente. Met name toen de viaducten voor de wijken Boomstede en Bloemstede werden aangelegd.

Henk en Alie Kool-Floor hebben 5 dochters, 18 kleinkinderen en 30 achterkleinkinderen. Moeder Alie is heel blij met al die in de buurt wonende dochters. 'Er komt er altijd wel eentje langs', zegt ze. Met hun kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen en aanhang bestaat de familie uit 74 mensen. De dag voor hun trouwdag vierden ze feest op een boerderij in Kockengen. Voor de buren, vrienden en verder familie wordt er ook nog een feest gegeven. Want 70 jaar samen wil het bruidspaar niet ongemerkt voorbij laten gaan.


MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES