Arthur Brand in gesprek met Van Gogh-rover Octave Durham tijdens unieke lezing Slot Zuylen

woensdag 12 juni 2019 21.39 uur | laatst gewijzigd: woensdag 12 juni 2019 22.42 uur | auteur: Slot Zuylen

Ter gelegenheid van de themarondleiding Cold Case Slot Zuylen organiseert kasteelmuseum Slot Zuylen op 26 juni 2019 een bijzondere avond met kunstdetective Arthur Brand. Brand neemt op zijn uitnodiging een opzienbarende gast mee: de ex-inbreker en kunstrover Octave 'Okkie' Durham. In een uniek tweegesprek tussen de detective en de dief, gaat Brand op zoek naar de denkwereld van een kunstrover.

Arthur Brand en Octave ‘Okkie’ Durham
Arthur Brand is de bekendste onderzoeker naar gestolen kunst van Nederland. Hij wist talloze geroofde werken terug te vinden, waaronder schilderijen van het Westfries Museum en het Scheringa Museum. Recent traceerde bij een Picasso. Over zijn terugvinden van bronzen paarden van Hitler schreef hij een boek. Brand wordt wel de "Indiana Jones van de kunstwereld” genoemd. Zijn doorzettingsvermogen is prijzenswaardig: “Zelfs na vijf of tien jaar geef ik niet op, er kan altijd nog een tip binnen komen en soms krijg ik een nieuwe ingeving. Ik weiger om een zaak als onopgelost te beschouwen".

Bij zijn onderzoek maakt Brand gebruik van contacten in de onderwereld, die volgens hem onmisbaar zijn bij het terugvinden van gestolen kunst. Zo leerde de kunstdetective Octave ‘Okkie’ Durham kennen. Op 7 december 2002 ontvreemde Durham met een kompaan twee schilderijen uit het Van Gogh museum in Amsterdam. Na een gevangenisstraf heeft hij zich afgewend van de criminaliteit en schreef een biografie over zijn levensgeschiedenis als ‘meesterdief’.

Kunstdieven komen maar zelden aan het woord en daarom besloot Brand om Durham uit te nodigen voor deze unieke avond. Hij wil in het hoofd kruipen van iemand op wie hij doorgaans jaagt. Wat motiveert dit soort mensen? Hoe gaat een kunstdief te werk? De twee gaan met elkaar in gesprek over kunstdiefstallen, hun positie als kunstdief en kunstdetective én natuurlijk hun visie op de wapenroof van Slot Zuylen.

Cold Case Slot Zuylen
Het gesprek tussen Arthur Brand en zijn gast Octave Durham wordt georganiseerd in het kader van de themarondleiding Cold Case Slot Zuylen (18 mei - 15 september 2019). Met de rondleiding blikt het Slot terug op een dramatische gebeurtenis in de recente geschiedenis van het kasteel, toen bijna de gehele wapencollectie werd gestolen. De gidsen van Slot Zuylen vertellen tijdens de rondleiding het verhaal van de onopgeloste wapenroof. Speciaal voor de gelegenheid geeft conservator Gerbrand Korevaar voorafgaand aan de lezing een exclusieve Cold Case-rondleiding door het Slot.

Aanvullende informatie
Datum: Woensdag 26 juni 2019
Start lezing: inloop 20.00 uur, start lezing om 20.30 uur.
Start arrangement met rondleiding: inloop 18.45 uur, start rondleiding om 19.00 uur. Daarna lezing.
Prijzen: Volledig arrangement met lezing en rondleiding: € 27,50 inclusief koffie en thee.
Alleen lezing: € 19,50 inclusief koffie en thee.
Locatie: Koetshuis Slot Zuylen
Het slot en Koetshuis zijn helaas niet toegankelijk voor rolstoelen
Reserveren is noodzakelijk en kan uitsluitend online via de website van Slot Zuylen

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES