Feestelijke dag in Pastorie: Thuiskomen in het Onbekende

zondag 16 juni 2019 11.38 uur | laatst gewijzigd: zondag 16 juni 2019 14.15 uur | auteur: Primla Jaipal

En aantal leden van de Heilig Hartkerk hielden op 15 juni een feestelijke dag in pastorie De Eenhoorn aan de Breedstraat in Maarssen. Deze dag was voor statushouders met als thema: Thuiskomen in het Onbekende. Er waren meer dan 50 aanmeldingen gekomen en mensen konden van 10.00 tot 17.00 uur binnenlopen. De bijeenkomst werd gesteund door alle katholieke en protestanten kerken in de gemeente en Vluchtelingenwerk.

De bedoeling van deze dag was om mensen te ontmoeten die nieuw zijn in Nederland (statushouders of liever medelanders) en Nederlanders uit Stichtse Vecht en omgeving om met elkaar in gesprek te gaan. Het was een dag om kennis te maken met elkaar, elkaar beter te leren kennen en begrijpen. Een dag om de integratie te bevorderen, maar ook om van elkaar te leren als gelijke partijen.

Het programma was informatief en afwisselend met workshops, muziek en er was een culinaire lunch klaar gemaakt door een Nederlandse en Syrische kok. Men kon de handen laten beschilderen met henna of dansen. Ook kon men kennismaken met de vreemde taal en wat woordjes leren of een inburgeringsexamen doen. In de kerk waren 3 kamers ingericht waarin de landen Syrië, Eritrea en Nederland aangekleed en ingericht waren met typische en herkenbare souvenirs, lekkers en tapijten en andere snuisterijen.

De organisatoren hoopten een culturele uitwisseling te ontwikkelen door ontmoetingen en verbindingen tot stand te brengen door een beursvloer. Vraag en aanbod van talenten konden hier een match vinden. Een mooie tip die meegegeven is aan de Medelander is om niet op te geven en aan de Nederlander was het verzoek om te durven het gesprek te openen en ook niet op te geven. Door vol te houden kom je in het binnenste van iemand en kan er een mooie vriendschap ontstaan.

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES