Vechtbrug Breukelen: pappen en nathouden

dinsdag 18 juni 2019 11.51 uur | laatst gewijzigd: dinsdag 18 juni 2019 10.57 uur | auteur: Redactie RTV Stichtse Vecht

Afgelopen weekend kreeg de Vechtbrug te maken met mankementen. Gemeente Stichtse Vecht: 'De aansturing van de Vechtbrug in Breukelen kent al langer problemen. Zo kon ook afgelopen weekend de brug niet worden gesloten waardoor weggebruikers lang moesten wachten.' De gemeente neemt een aantal extra preventieve maatregelen om storing zo veel mogelijk te beperken. De onderdelen van de brug die moeten worden vervangen zijn namelijk niet uit voorraad leverbaar. Wat dat betreft blijft het pappen en nahouden met een brug die grootschalig gerenoveerd of in zijn geheel vervangen moet worden. (Archieffoto RTV Stichtse Vecht).

Wethouder Jeroen Willem Klomps: “ We vinden het uitermate vervelend dat de storingen van de brug al zo lang gaande zijn en dat onze inwoners en bezoekers daar zoveel last van ondervinden. Het achterhalen van de oorzaak van deze storingen, heeft helaas lang geduurd. We nemen nu een aantal maatregelen die een deel van de storingen kunnen voorkomen maar helaas niet alle. Ook hebben we een ingenieursbureau opdracht gegeven om uit te zoeken hoe we zo snel als mogelijk onderhoud aan de brug kunnen laten uitvoeren” .

Preventieve maatregelen
Gezien de toenemende drukte tijdens het vaarseizoen en ook de zomervakantieperiode die er aan komt, neemt gemeente Stichtse Vecht een aantal extra preventieve maatregelen namelijk het extra smeren van de brugonderdelen en het trager afstellen van de brugbewegingen. Ook worden de brugwachters geïnstrueerd over de technische problemen van de brug en hoe zij in de bediening van de brug daar rekening mee moeten houden om storingen zo veel mogelijk te voorkomen. Gemeente Stichtse Vecht: 'Helaas kunnen waarschijnlijk niet alle storingen worden voorkomen. Als de brug door een storing niet begaanbaar is, zijn de brug in Nieuwersluis of de Termeerbrug in Maarssen afhankelijk van het reisdoel, de logische alternatieven.'

Onderhoud van de brug
De onderdelen van de brug die moeten worden vervangen, zijn niet uit voorraad leverbaar. Deze moeten worden gemaakt. Ook zal bij de vervanging van de onderdelen rekening gehouden moeten worden wat dat betekent voor de scheepvaart midden in het vaarseizoen.

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES