Kunstenaar uit Maarssen door naar finale Rembrandtprijsvraag Rijksmuseum

woensdag 19 juni 2019 14.11 uur | laatst gewijzigd: woensdag 19 juni 2019 13.11 uur | auteur: Redactie RTV Stichtse Vecht

Afgelopen zaterdagochtend mochten kunstenaar Tjarda van Vugt en haar collega, fotograaf Marleen Kuipers hun werk inleveren bij het Rijksmuseum in het kader van de prijsvraag ‘Lang leve Rembrandt’ die het Rijksmuseum begin dit jaar heeft uitgeschreven. Er waren maar liefst 8390 kunstwerken ingezonden, allen geïnspireerd op de grote meester Rembrandt, waarvan slechts 588 werken de finale behaalden. Hiermee hebben de 2 kunstenaars 93% van de concurrentie achter zich gelaten.

Van Vugt gebruikte ‘de Nachtwacht’ als inspiratiebron en portretteerde met Kuipers de Politievrijwilligers van de Eenheid Amsterdam. Na onderzoek bleek namelijk dat zij de opvolgers zijn van de Amsterdamse Schutterij. Van Vugt vond het een mooi gebaar de Schutters van deze tijd in het Rembrandtjaar opnieuw te portretteren. Zoals Rembrandt in 1642 de Schutters van de Compagnie van Banninck Cocq en van Ruytenburgh vereeuwigd heeft in ‘de Nachtwacht’.

‘Dat we door zijn naar de finale vinden we sowieso al een hele eer en prestatie. Dat we überhaupt ons kunstwerk in het Rijksmuseum mochten afleveren en zagen hoe deze met grote zorg door medewerkers met handschoenen naar de Philipszaal werd gedragen was al een mooi moment. Dat deed al wat met ons’. In de week van 24 juni horen de kunstenaars of hun werk gedurende deze zomer ook daadwerkelijk in het Rijksmuseum tentoongesteld gaat worden.

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES