Gemeente pakt problematiek eikenprocessierups met urgentie op

donderdag 20 juni 2019 10.12 uur | laatst gewijzigd: donderdag 20 juni 2019 11.19 uur | auteur: Redactie RTV Stichtse Vecht

Naar aanleiding van meldingen van onder andere Maarssen 2000 heeft de gemeente de problematiek rondom de eikenprocessierups met urgentie opgepakt. De PVV heeft schriftelijke vragen gesteld over de situatie langs het kanaal in Breukelen. De behaarde eikenprocessierups -de larve van een nachtvlinder- komt dit jaar meer voor. De gemeente neemt maatregelen en heeft tips. (Archieffoto RTV Stichtse Vecht).

In groepen (processie) gaan de rupsen op zoek naar voedsel. De kleine haartjes van deze rups kunnen zorgen voor klachten als jeuk en huiduitslag, bij mensen en dieren. Er hoeft geen direct contact met de rups te zijn om klachten te krijgen. De brandharen kunnen ook via de wind op de huid of in kleding terecht komen. Er kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. Dit kan wel 2 weken duren. Als de klachten erger zijn of langer aanhouden, is het slim om naar de huisarts te gaan. Ook honden en paarden kunnen last hebben van contact met de brandharen.

De gemeente houdt bij waar de rupsen aanwezig zijn, spuiten bodemdiertjes in de bomen waar rupsen voorkomen en plaatsen mezenkastjes aan de Maarssenbroeksedijk. 

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES