Leerorkest Stichtse Vecht wordt kartrekker meer muziekonderwijs in de regio

vrijdag 21 juni 2019 07.48 uur | laatst gewijzigd: vrijdag 21 juni 2019 08.51 uur | auteur: Gemeente Stichtse Vecht

Onder toeziend oog van Hare Majesteit Koningin Máxima, erevoorzitter van ‘Méér Muziek in de Klas’, nam het Leerorkest Stichtse Vecht deze week het vaandel in ontvangst om het proces van ‘ Méér Muziek in de Klas lokaal’ ook in gang te zetten in de eigen regio. Hiermee is zij kartrekker geworden van dit programma in de regio. Het doel hiervan is het muziekonderwijs te verankeren op de basisscholen zodat alle kinderen toegang krijgen tot structureel en kwalitatief muziek onderwijs. Wethouder Jeroen Willem Klomps reisde met het Leerorkest af naar Hoogeveen. Het leerorkest Stichtse Vecht was uitgenodigd omdat zij veelbelovend is om het muziekonderwijs verder te brengen in de regio. Onderdeel van de ceremonie was een gesprek met de koningin over de muziek op school en de rol van de gemeente daarin.

Trots op ons leerorkest
Wethouder Jeroen Willem Klomps: “De gemeente stimuleert graag kansrijke culturele initiatieven uit de samenleving die voor elk kind toegankelijk zijn. Muziek is een belangrijk onderdeel in de ontwikkeling van een kind. De initiatiefnemers van het Leerorkest hebben in korte tijd er voor gezorgd dat het Leerorkest een succes is in Stichtse Vecht. Hierdoor krijgen veel kinderen in onze gemeente muziekles. Dat we vandaag het vaandel in ontvangst hebben mogen nemen, is enerzijds een erkenning voor alles wat het Leerorkest doet en heeft gedaan. Anderzijds staat het voor een ambitie voor de toekomst van het muziekonderwijs in Stichtse Vecht en de regio, waar het Leerorkest de lokale aanjager voor is. We zijn dan ook heel erg trots op het Leerorkest Stichtse Vecht.”   

Het Leerorkest Stichtse vecht
Het Leerorkest is in 2015 begonnen en heeft inmiddels een volledig programma op 13 scholen in 6 kernen (Maarssen, Breukelen, Loenen a/d Vecht, Nigtevecht, en Vreeland). Een kleine 1.000 kinderen krijgen wekelijk muziekles binnen schooltijd van professionele muziekdocenten. Daarnaast heeft het Leerorkest er voor gezorgd dat er instrumentencarrousels op de 20 andere scholen in Stichtse Vecht zijn; wordt er een extra buitenschools programma (Plusklas) gegeven samen met muziekverenigingen; en wordt er intensief samengewerkt met fanfares, harmonieën en dergelijke. De gemeenschap steunt het Leerorkest door crowdfunding, sponsoring en acties, concerten op locaties, openingen, festivals en officiële gelegenheden.

Méér Muziek in de Klas Lokaal
In november 2017 werd het eerste convenant ‘Méér Muziek in de Klas’ getekend in de stad Groningen. Daarna volgden nog convenanten in o.a. Zeeland, Limburg, Friesland en De Liemers. In Muziekakkoord Drenthe beloven scholen, culturele instellingen, pabo’s, gemeenten en provincie zich de komende jaren in te zetten voor meer en beter muziekonderwijs op de basisscholen in Drenthe. Het Muziekakkoord Drenthe is onderdeel van Méér Muziek in de Klas Lokaal, een landelijk programma dat ervoor moet zorgen dat alle kinderen op alle basisscholen in Nederland

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES