De Montessorischool Het Mozaïek stoomdagen

vrijdag 21 juni 2019 20.31 uur | laatst gewijzigd: vrijdag 21 juni 2019 19.33 uur | auteur: Montessorischool Het Mozaïek
  • Foto: Ardes D. Hoek
  • Foto: Ardes D. Hoek
  • Foto: Ardes D. Hoek

Sinds twee jaar houdt Montessorischool Het Mozaïek zich bezig met wetenschap en techniek. Robotica, 3d printen en 21e eeuwse vaardigheden staan daarin centraal. Maar de hedendaagse techniek bouwt voort op technieken uit het verleden. De stoommachine was essentieel in de industriële revolutie van weleer. Daarom heeft Montessorischool Het Mozaïek de sprong naar het verleden gemaakt. Samen met ouders, opa's en oma's en in samenwerking met het Nederlands Stoommachine Museum uit Medemblik hebben de kinderen kennis gemaakt met de stoommachine.

In de hal van de school konden de kinderen vele model-stoommachines bewonderen. De Wilesco's van vroeger waren werkend te zien, en dreven door middel van stoom de bijbehorende werkplaatsen en speeltuinen aan. De kinderen konden de machientjes zelf bedienen en de werking bestuderen.
De techniek-ouders van de school hadden heel modern, met een cnc machine, 200 houten model stoommachines laten maken. Ieder kind gaat de komende week welf een "stoommachine" aangedreven door koude lucht in elkaar zetten.

Het klapstuk van de week is toch wel verzorgd door het Nederlands Stoommachine Museum. Op het schoolplein was een echte stoommachine op ware grootte te bewonderen. De vrijwilligers van het museum hebben de op hout aangedreven machine voor de kinderen opgestart en per klas een mooie demonstratie verzorgd. Dichter bij een werkende stoommachine komen is niet mogelijk.

De komende week wordt het project afgerond en zijn de kinderen een bijzondere ervaring rijker.

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES