Marktconcert in de Pieterskerk te Breukelen door Frank Schneider

donderdag 11 juli 2019 16.19 uur | laatst gewijzigd: donderdag 11 juli 2019 17.23 uur | auteur: Cathie Schrier

Frank Schneider geeft op vrijdag 19 juli 2019 het wekelijkse marktconcert in de PIeterskerk te Breukelen. Dertig minuten lang is er dan heerlijke muziek te horen, gespeeld op het befaamde Bätz-orgel.

Het progamma begint met een vrolijke, vrije Fantasie vol dissonanten (!) van de grote Bach, gevolgd door een virtuoze fuga - een imponerend stuk, ontstaan ter gelegenheid van een proefspel dat Bach ooit deed. Dan volgt de rustige en toch krachtige melodie van het 'Vater unser in Himelreich', in drie strofen getoonzet door Buxtehude (de man voor wie Bacht 500 km te voet aflegde om hem horen spelen).

Het derde stuk is ook van een Duitse componist, Karg-Elert. Hij leefde eind 19e, begin 20e eeuw. Hij had een moelijke jeugd, en maakt als muzikant de Eerste Wereldoorlog mee. Van hem klinkt 'Nun Danket alle Gott'. De componist voegt in dit stuk de daad bij het woord: de melodie is vervat in een triomfantelijk-vrolijke en ook nog plechtige mars.

Een mooi stuk om mee te eindigen? Dat zou kunnen, maar we krijgen eerst nog een echte, plezierige Engelse Voluntary te horen (van Walond), een fantasiestuk met echo's waarin het Cornet-register zijn zegje doet. Tot slot een virtuoze Toccata, van de Fransman Dubois, geschreven voor 'pour orgue ou piano-pédalier'. Na dit stuk kan ieder opgewekt zijns weegs gaan: weer aan de slag of al vrij voor het weekend: energie te over!

Vrijdag 19 juli 2019
Aanvang: 12.45 uur, duur: ± 30 minuten.
Toegang vrij, collecte na afloop.

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES