Anti-inbraaktips tijdens de vakantie

maandag 22 juli 2019 09.26 uur | laatst gewijzigd: maandag 22 juli 2019 08.31 uur | auteur: Website Gemeente Stichtse Vecht

De zomervakantie is aangebroken in Stichtse Vecht. De komende weken gaan veel mensen weer op vakantie. Om ervoor te zorgen dat het huis er bij thuiskomst nog hetzelfde uitziet, geeft de gemeente Stichtse Vecht aan haar inwoners graag een aantal preventietips mee op haar website.

Preventietips
Een inbraak is niet altijd te voorkomen, maar met de volgende tips kunt u het risico op inbraak tijdens vakantie flink verkleinen:

Buren
Licht uw vertrouwde buren in dat u op vakantie gaat. Zij kunnen een oogje in het zeil houden en ervoor zorgen dat uw woning een bewoonde indruk maakt. Vraag hen om de gordijnen ’s avonds dicht te doen en ’s ochtends weer te openen, af en toe de planten water te geven en de post weg te halen. Zet de auto tijdens uw vakantie op de oprit. Een tijdschakelaar op de lamp en radio zorgt dat ook ’s avonds de indruk wordt gewekt dat er iemand in huis is.

Sluit ramen en deuren
Ramen en deuren staan met mooi weer vaker open. Een insluiper kan dan eenvoudig uw woning binnenkomen en er binnen enkele minuten vandoor gaan met uw spullen. Leg geen kostbare spullen in het zicht en sluit de deuren en ramen waar u geen zicht op heeft. Ook al gaat u even naar de buren, boodschappen doen of naar boven om bijvoorbeeld de was op te hangen. Zorg dat u kunt zien of horen wat er gebeurt.

Bel 112 bij verdachte situaties
Het bellen van 112 is bedoeld voor spoed. Dus niet alleen voor levensbedreigende situaties, maar zeker ook wanneer u getuige bent van een misdrijf of het voorbereiden van een inbraak of diefstal. Iemand is niet alleen strafbaar als hij een woninginbraak pleegt. Ook de voorbereidende handelingen kunnen onder bepaalde voorwaarden al strafbaar zijn.

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES