Eerste certificaat 'veilige handel in gebruikte goederen' uitgereikt

woensdag 07 augustus 2019 16.43 uur | laatst gewijzigd: woensdag 07 augustus 2019 15.44 uur | auteur: Redactie RTV Stichtse Vecht

Burgemeester Van Mastrigt heeft op 6 augustus 2019 het eerste certificaat en sticker “veilige handel in gebruikte goederen” uitgereikt, aan Age van ’t Hoff en zijn echtgenote Tineke. De gelijknamige fietsenhandelaar in Breukelen bestaat deze maand 105 jaar en is het eerste bedrijf dat zich heeft aangemeld als lid van het Digitaal Opkopers Register (DOR). Een landelijk register dat vanaf 1 september 2019 verplicht is voor handelaren in gebruikte goederen.

Burgemeester Van Mastrigt: “Deze fietshandelaar hield al heel nauwkeurig bij waar tweedehands fietsen vandaan kwamen. Na hun registratie in het nieuwe systeem, heb ik bij hun als eerste in Stichtse Vecht een keurmerksticker uitgereikt. Hierdoor weten klanten dat ze met een betrouwbaar bedrijf te maken hebben, dat werkt met het landelijke Digitale Opkopers Register. Met dit landelijk register wordt de strijd tegen handel in gestolen goederen nog makkelijker. 

Ik roep alle op- en verkopers in tweedehands goederen op om zich voor 1 september 2019 in te schrijven in dit register. Door een keurmerksticker laten zij ook aan hun klanten zien dat zij een betrouwbare handelaar zijn.”

Om heling beter te kunnen bestrijden zijn op- en verkopers in gemeente Stichtse Vecht vanaf 1 september 2019 verplicht om tweedehands goederen digitaal te registreren. 

De boa’s van Stichtse Vecht brengen de komende weken een aantal bezoeken aan verschillende op- en verkopers in de gemeente. Om hen te wijzen op het DOR en indien nodig te helpen met de inschrijving. Bij registratie ontvangt de ondernemen een deur- en kassasticker wat aangeeft dat er geen gestolen goederen worden ingekocht en verkocht. De boa’s voeren controles uit op het gebruik van het DOR. 

 Heling is helaas nog een te veel voorkomend strafbaar feit. Handelaren en opkopers kunnen bewust of onbewust goederen in- of verkopen die van diefstal afkomstig zijn. Het DOR maakt de registratie van goederen eenvoudiger voor ondernemers. Daarnaast beschermt het DOR ondernemers tegen het op- of verkopen van gestolen goederen, waardoor een ongemerkt strafbaar feit kan worden voorkomen. Het gaat specifiek om handelaren in tweedehands goederen bijvoorbeeld in fietsen, telefoons, apparatuur of sieraden.

Bent u ook op- en/of verkoper? Kijk op www.ikbenhandelaar.nl hoe u zich kunt aanmelden voor het Digitaal Opkopers Register.

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES