Expositie Ruud Bartlema in de Pauluskerk

dinsdag 13 augustus 2019 16.52 uur | laatst gewijzigd: dinsdag 13 augustus 2019 15.55 uur | auteur: Monique Pfeiffer

Poëzie en verhaal als inspiratiebron van18 augustus t/m 15 november in de Pauluskerk in Breukelen

Ruud Bartlema is als beeldend kunstenaar o.a. door Maarten Krabbé opgeleid, aan een van de Vrije Academies in Amsterdam. Daarnaast studeerde hij theologie aan de Universiteit van Amsterdam. Voor zijn schilderkunst vormen poëzie en literatuur een belangrijke bron van inspiratie.

Via het werk van de joodse denker Martin Buber kwam hij al tijdens zijn studietijd in aanraking met de joods mystieke tradities van het Chassidisme. Deze ontmoeting ontsloot een onuitputtelijk reservoir van beelden. Zo ontstonden series tekeningen, etsen en schilderijen rond bijv. de mystieke betekenis van de Hebreeuwse letters en Bubers Chassidische vertellingen.

In opdracht van de KRO-televisie schilderde Ruud Bartlema een moderne kruisweg, die door het Bijbels Museum in Amsterdam werd aangekocht, evenals een serie van vijf schilderijen rond de beginzinnen van de eerst vijf Bijbelboeken. Verhalen uit de Griekse mythologie, maar ook de poëzie van Huub Oosterhuis en Hans Andreus dienden Ruud Bartlema als inspiratie voor series schilderijen. Daarnaast ontving hij opdrachten vanuit verschillende kerken en zorginstellingen voor het ontwerpen en uitvoeren van schilderingen als gedachtenispanelen en wandschilderingen voor stiltecentra.

Naast picturale kunst maakt hij ook ruimtelijk werk. In zijn keramiek valt de cilindrische en opengewerkte vorm op. Op dit moment is Ruud Bartlema werkzaam in Amsterdam.

De kerk is open op donderdagen, vrijdagen en zaterdagen van 10.00 uur tot 16.00 uur.

De geëxposeerde werken zijn te koop.
Locatie: Pauluskerk Straatweg 37 3621 BG Breukelen

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES